Internacional 27/07/2017

La tripulació del vaixell antirefugiats, davant de la justícia

L'embarcació, que es trobava retinguda a Xipre, ha sigut expulsada del país

Efe
2 min
Immigrants rescatats al Mediterrani arribant el passat març a Catània, Itàlia

NicòsiaEl capità i els tripulants del vaixell antirefugiats 'C-Star', que tenia per objectiu aturar l'arribada d'immigrants a les costes europees, seran expulsats del nord de Xipre després que fossin detinguts ahir a la tarda per les autoritats turcoxipriotes a la localitat de Famagusta, on van retenir la seva embarcació.

Tant el mariner comandant com els 8 tripulants, que són ciutadans de Sri Lanka, i el propietari del vaixell, de nacionalitat sueca, han comparegut aquest dijous davant d'un tribunal acusats de portar documentació falsa i d'entrar il·legalment al port de Famagusta. Tot i així, les autoritats de la República Turca del Nord de Xipre, reconeguda únicament pel govern d'Ankara, han decidit deixar-los lliures i expulsar-los per falta de proves, encara que els han prohibit tornar a entrar a Xipre.

Versions contradictòries

Els tripulants han acusat el capità d'haver-los mentit, ja que asseguren que els havia promès que arribarien a Itàlia després d'haver sortit de Djibouti, estat de l'Àfrica oriental, a finals de juny, ara fa 38 dies. A més, han explicat que van pagar uns 12.000 euros per persona per poder realitzar aquest viatge.

L'organització que hi ha al darrere del vaixell, Generació Identitària, ha reconegut que els tripulants van pagar però que ho feien per participar en un curs de formació marinera. Si es demostrés que no va ser així, podria tractar-se d'un cas de tràfic d'immigrants.

De totes maneres, cinc dels tripulants han sol·licitat l'asil i han obtingut un visat provisional de deu dies mentre s'examina la seva petició. Mentrestant, el vaixell reprendrà el viatge, tot i que no se sap cap a on.

Aspiracions parcialment truncades

L'objectiu del vaixell 'C-Star' era arribar a Catània, Sicília, on havia de trobar-se amb representants del moviment ultradretà Generació Identitària per iniciar l'operació Defend Europe. La missió consisteix a navegar pel Mediterrani tot vigilant les activitats de les ONG que realitzen tasques de salvament i retornar a la costa africana els emigrants que es vagin trobant.

L'operació ha sigut durament criticada per diverses ONG actives en el rescat. I, de fet, ja ha perillat en diverses ocasions. L'última quan el vaixell va ser retingut al canal de Suez durant uns dies. L'alcalde de Catània, a més, havia advertit que no permetria que l'embarcació amarrés al seu port.

stats