Internacional 08/01/2021

Trump condemna l'assalt al Capitoli i reconeix la victòria de Joe Biden

El president reapareix en un missatge gravat des de la Casa Blanca

Carlos Pérez Cruz
2 min
Trump condemna l'assalt al Capitoli i reconeix la victòria de Joe Biden

WashingtonJa sigui per netejar la seva imatge, per protegir-se legalment o perquè cada vegada està més sol, Donald Trump ha reaparegut aquesta matinada en un vídeo enregistrat a la Casa Blanca en què afirma que està "indignat" per "la violència, l’anarquia i el caos" que es van viure dimecres durant l'assalt dels seus seguidors al Capitoli. Als que van irrompre al Congrés, els diu: "No representeu el nostre país" i els acusa d'haver "profanat la seu de la democràcia americana". El fantasma de la 25a esmena de la Constitució i de l'impeachment sobrevolava ahir la residència presidencial.

Són unes frases molt diferents de les pronunciades mentre es produïa el setge. Aleshores Trump va dedicar als assaltants paraules afectuoses -"Us estimem, sou molt especials"- mentre el seu advocat, Rudy Giuliani, els qualificava de "patriotes". Retòrica també diferent a la utilitzada en el míting previ a l'atac contra el Capitoli, en el qual Trump va animar els seus fidels a marxar cap al Congrés i "a lluitar amb totes les forces perquè, si no, ja no tindreu mai més un país". I fins i tot va pressionar públicament el seu vicepresident, Mike Pence, perquè violés la Constitució i el proclamés president, ignorant els processos legals i la voluntat popular. No obstant això, al vídeo d'aquesta matinada ha dit que el seu intent colpista ha estat per "defensar la democràcia americana" i "assegurar la integritat del vot".

Per primera vegada, i després que quedessin segellats els resultats de les presidencials, Donald Trump ha admès que el pròxim 20 de gener Joe Biden serà proclamat president. "El meu focus passa ara a garantir una transició de poder tranquil·la, organitzada i sense interrupcions", ha assegurat en la seva particular forma de concedir la victòria, després d'haver insistit que mai no ho faria. "Aquest moment demana cura i reconciliació", ha receptat després de quatre anys de ser el primer a contribuir a l'enverinament i la ruptura social.

Sense esmentar la seva teoria del frau electoral com a explicació de la seva derrota, Trump ha dit que ser president ha estat "l'honor més gran" de la seva vida, i als seus seguidors els ha promès: "El nostre viatge increïble acaba de començar". De moment, serà un viatge de jubilació a partir del 20 de gener.

Aquest divendres a la tarda, Trump ha anunciat en una piulada que no té intenció d'assistir a l'acte de presa de possessió del seu successor a la Casa Blanca. "Per a tots els que ho heu preguntat, no aniré a la inauguració [de Joe Biden] el 20 de gener", ha dit el president sortint.

stats