Trump va dirigir "un intent de cop d'estat" amb l'assalt al Capitoli

El comitè legislatiu que investiga els fets del 6 de gener presenta les seves conclusions en 'prime time'

3 min

Nova YorkLa primera audiència ha estat a l'altura de la gravetat dels fets. Els líders del comitè legislatiu que investiga la insurrecció del 6 de gener han assegurat aquesta matinada (hora catalana) que l’assalt al Capitoli va ser “la culminació d’un intent de cop d’estat”, una "conspiració" dirigida i coordinada per l'expresident Donald Trump per mantenir-se al poder tot i la victòria de Joe Biden a les eleccions del novembre del 2020. La presentació de les seves conclusions –en horari de màxima audiència i en un format pensat per atreure l'atenció del gran públic– ha combinat imatges inèdites i angoixants de l’atac, i extractes de declaracions de col·laboradors de Trump, inclosa la seva filla, amb els testimonis en directe d’una agent de policia del Capitoli que va resultar greument ferida i d’un documentalista britànic que feia mesos que filmava el grup d’extrema dreta Proud Boys.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Donald Trump, el president dels Estats Units, va incitar una torba d'enemics interns de la Constitució a marxar cap al Capitoli i subvertir la democràcia americana", ha dit el president del comitè, el demòcrata Bennie Thompson, que ha iniciat la primera d’almenys sis audiències públiques, molt esperades després de més d’un any d’investigacions.

La legisladora republicana Liz Cheney, filla de l’exvicepresident Dick Cheney (2001-2009), també ha assenyalat Trump. “El president Trump va convocar la torba, la va reunir i va encendre la flama d’aquest atac”. Cheney, que va trencar amb la gran majoria del seu partit per ajudar a liderar el comitè que investiga l’assalt del 6 de gener –format per set demòcrates i dos republicans–, té tots els números de perdre les seves eleccions primàries d’aquest agost a Wyoming contra una candidata que té el suport de Trump. "Aquesta nit els dic això als meus col·legues republicans que estan defensant el que és indefensable: arribarà un dia que Donald Trump serà història, però la vostra deshonra romandrà”, ha dit, abans que membres del partit desacreditessin el comitè d'investigació en una roda de premsa.

Una campanya de desinformació

Tant Cheney com Thompson han explicat que Trump va orquestrar “una campanya de desinformació” per convèncer els nord-americans que li havien robat les eleccions i que ell era el veritable president. Per donar suport a les seves acusacions, han mostrat extractes de testimonis de col·laboradors i assessors de Trump en què afirmen que sabien que Trump havia perdut les eleccions i que no hi havia hagut frau. Thompson, durant la seva declaració inicial, ha mostrat un clip de l’ex fiscal general Bill Barr assegurant que li va dir a Trump que les afirmacions sobre frau electoral eren “ximpleries”.

D'altra banda, Cheney ha assegurat que durant el mes que ve el comitè presentarà proves que Trump no va fer ni una sola trucada al departament de Defensa o a altres agències de seguretat nacional durant l'assalt dels seus seguidors al Capitoli i ha reproduït una part del testimoni del general Mark A. Milley, llavors cap de l'estat major conjunt, que diu que va ser el vicepresident Mike Pence qui va fer aquestes trucades. A més, ha revelat que Trump, tot i saber que els esvalotadors corejaven “Pengeu Mike Pence”, quan el vicepresident presidia la sessió de recompte de vots al Capitoli per declarar Biden guanyador, va dir: "Potser els nostres partidaris tenen raó. [Mike Pence] s'ho mereix".

El comitè ha ensenyat un vídeo d’11 minuts, amb imatges que no s’havien vist mai de les càmeres dels agents de seguretat, que mostren la torba de seguidors de Trump entrant de manera violenta al Capitoli. En un moment de la gravació, se sent un home llegint amb un megàfon un tuit de Trump en què lamenta que Pence no anul·lés els resultats de les eleccions del 2020 i com la multitud comença a cridar “Pengeu Mike Pence”.

Grups d’extrema dreta

Durant l’audiència, els líders del comitè també han explicat que un tuit de Trump del 19 de desembre del 2020 en què instava els seus seguidors a manifestar-se el 6 de gener a Washington va ser interpretat per grups d’extrema dreta com una crida a les armes. Membres de Proud Boys i Oath Keepers van planejar durant setmanes l’atac. De fet, els seus exlíders han estat acusats de sedició. El documentalista britànic Nick Quested, que estava amb membres de Proud Boys durant l’assalt, ha sigut un dels dos testimonis en directe de la nit. Quested, que havia seguit els grups d'ultradreta els mesos de novembre i desembre del 2020, ha assegurat que els seus líders es van reunir el dia abans de la insurrecció. Quested també ha afegit que entre uns 200 i 300 membres de Proud Boys van examinar les entrades del Capitoli hores abans de l’atac.

Les claus de la primera audiència
  • Un intent de cop d’estat L’assalt del Capitoli va ser, segons el president de la Comissió, Bennie Thompson, la culminació d’un intent de cop d'estat per part de Donald Trump, que va voler manipular els resultats electorals fins i tot enviant resultats falsos a l’Arxiu Nacional.
  • L'atac va ser planejat Membres dels grups d’ultradreta Proud Boys i Oath Keepers, acusats de sedició, van planejar l’assalt al Capitoli durant setmanes amb la supervisió de l’expresident, que va orquestrar una “campanya de desinformació” a través de les xarxes socials.
  • Trump no va fer res per evitar-ho Segons la legisladora republicana Liz Cheney, el llavors president no va ordenar en cap moment aturar l’atac, sinó que va ser el vicepresident Mike Pence qui va cridar la Guàrdia Nacional. De fet, Trump havia pressionat Pence per aturar el recompte dels vots electorals.
  • Família i equip reneguen de l’expresident Durant l’audiència s’han mostrat declaracions d’Ivanka Trump i altres col·laboradors del partit del seu pare desmentint les afirmacions sobre el frau electoral. Tots ells han donat la raó a l’ex fiscal general William Barr, que ha assegurat que les acusacions de Trump no estaven en cap cas fonamentades.
  • “Relliscava sobre la sang de la gent” Caroline Edwards, agent de policia del Capitoli ferida el 6 de gener que ha declarat com a testimoni, ha definit l’assalt com una zona de guerra en la qual “el terra estava ple de la sang de la gent”. Edwards ha assegurat que se la va tractar de traïdora i que es va qüestionar el seu honor.
stats