Internacional 12/06/2018

Trump diu que Kim ha promès destruir les bases de proves nuclears tot i que no s'ha posat per escrit

El president dels EUA anuncia que aturarà les maniobres militars conjuntes amb Corea del Sud

Sònia Sánchez
4 min
Donald Trump i Kim Jong-un

Barcelona"Un home amb molt de talent i un negociador molt intel·ligent que estima molt el seu poble”: Donald Trump es va desfer ahir en afalacs cap al líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, amb qui va dir que havia mantingut una conversa "honesta, directa i productiva" i a qui havia arribat a "conèixer molt bé" en les escasses set hores que van passar plegats a Singapur.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La històrica cimera entre els líders de dos països rivals des de fa 70 anys va ser "tremendament exitosa" i va tenir uns resultats "molt millors dels que ningú hauria predit", segons Trump, però "molt decepcionant" i amb un acord final "massa ambigu", segons diversos analistes internacionals, com el professor de la universitat sud-coreana de Pusan Robert Kelly, considerat un dels principals experts en l’hermètic règim.

No era l’únic expert en la regió que criticava ahir les "concessions" de Trump a canvi d’un text tan poc concret, en especial l’aturada de les històriques maniobres militars conjuntes amb Corea del Sud, que el president va anunciar en roda de premsa. Tot i que no es mencionen l’acord signat, en la seva roda de premsa Trump va apostar per posar fi al que va qualificar de "jocs de guerra provocadors". "Són massa cars i no m’agraden. Sense elles crec que estalviarem diners i tothom ho agrairà”, va dir.

Kim Jong-un no va concedir rodes de premsa i es va limitar a dir algunes frases davant de les càmeres, com per exemple que "el món veurà un gran canvi" després d’aquesta cimera. "Els vells prejudicis han actuat com a obstacles en el nostre camí, però els hem superat i avui som aquí", va afirmar.

En el comunicat final signat pels dos mandataris, els EUA es comprometen a oferir “garanties de seguretat" a Corea del Nord, i Pyongyang referma el seu compromís –signat ja amb Corea del Sud– de "treballar cap a la completa desnuclearització de la península coreana".

Però després Trump va anunciar alguns "acords" que no s’havien posat per escrit en el comunicat, va dir, "per falta de temps". Segons Trump, Kim es va comprometre a destruir totes les seves bases militars de llançament de míssils i proves nuclears i va assegurar que hi haurà personal nord-americà i internacional present per supervisar el procés.

"Em dedico a tancar acords, és el que he fet tota la vida, i estic segur que Kim complirà; mai pots assegurar res, però tinc la sensació que ell vol aconseguir-ho pel seu poble", va insistir Trump davant de les preguntes dels periodistes. Tornava a fiar-ho tot als seus instints de negociador, més que no pas als detalls tècnics o als compromisos per escrit. S’inicia ara un procés de negociació per implementar els acords de la cimera, amb una reunió la setmana pròxima del secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, i representants del règim nord-coreà. Corea del Sud i la Xina tindran un paper destacat en aquestes negociacions.

El president dels EUA va assegurar que les sancions econòmiques a Pyongyang no s’aixecaran fins que no es concreti la desnuclearització. "Desitjo aixecar les sancions, però no ho farem fins que no sapiguem que els míssils ja no són una amenaça", va dir, i va assegurar que el procés "es farà tan ràpid com sigui mecànicament i físicament possible".

Donalt Trump acaba la roda de premsa a Singapur, després de reunir-se amb Kim Jong-un.

Amb retòrica grandiloqüent sobre "la gran oportunitat per a la pau" i la "nova era" en les relacions dels dos països, Trump semblava disposat a posar la mà al foc per un líder que, tal com li insistien els periodistes, té camps de concentració, manté oprimit el seu poble i ha assassinat el seu propi oncle. "També hem parlat sobre això [els drets humans a Corea del Nord], tot i que l’objectiu principal era el tema nuclear, però crec que alguna cosa acordarem sobre això en les negociacions", va acabar concedint, tirant la pilota endavant.

Sí que va voler destacar l’acord, plasmat al text, per "recuperar les restes de presoners de guerra i desapareguts en combat" que encara són a Corea del Nord des de la guerra que va acabar el 1953 i que seran repatriats. A més, va voler evitar crítiques pel cas d’Otto Warmbier, el jove nord-americà detingut pel règim nord-coreà que va tornar als EUA en coma i va morir poc després. "Sense l’Otto aquest procés no hauria sigut possible, la seva mort no ha estat en va", va recalcar.

Sobre la "nova relació entre els EUA i Corea del Nord" que també inclou el compromís escrit, Trump va admetre que encara és d’hora per parlar d’ambaixades. També va assegurar que "en el moment oportú" convidarà formalment Kim Jong-un a la Casa Blanca i que ell també podria viatjar a Pyongyang.

Entre les primeres reaccions hi ha la de la cap de l'organització ICAN contra les armes nuclears, premi Nobel de la pau, que ha destacat que el text "no inclou un acord per al desarmament nuclear i que tot sembla més una gran festa de benvinguda [per a Corea del Nord] al club nuclear".

Trump va assegurar que els dos líders havien "desenvolupat un lligam molt especial" durant aquesta trobada. "És un nou començament" en les relacions dels dos països, que seran "molt diferents de com han sigut en el passat", va dir Trump.

stats