ESTATS UNITS
Internacional 22/11/2016

Trump manté el desafiament contra la premsa

Els atacs al quart poder no s’aturen i auguren una dura batalla durant la presidència del magnat

Núria Ferragutcasas
4 min
Trump manté  el desafiament contra la premsa

WashingtonEls atacs de Donald Trump contra els mitjans van ser constants durant la campanya presidencial. I si es llegeixen alguns dels seus últims missatges al seu compte de Twitter tot indica que seguiran durant la seva presidència. Primer va acusar els mitjans d’instigar les protestes contra la seva victòria en diferents ciutats d’arreu del país, i més tard va criticar durament el diari The New York Times per la cobertura que ha fet dels seus preparatius per assumir el poder.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Durant la campanya electoral, des de Twitter i als seus mítings, Trump es va esforçar per desacreditar els mitjans. Descartava les notícies que denunciaven les seves declaracions falses o polèmiques, els ridiculitzava acusant-los de “deshonestos” i “injustos” i tenia llistes negres per impedir que alguns periodistes cobrissin els seus actes. Una majoria dels mitjans, per la seva banda, es van posicionar en contra de Trump i en els seus editorials van advertir que el candidat presidencial republicà era “un perill” per a la democràcia dels Estats Units.

El resultat va ser que la guerra de Trump contra els mitjans el va protegir de notícies sobre les irregularitats dels seus negocis i la seva fundació, i dels articles que denunciaven els seus insults a rivals i a diferents col·lectius socials. Per als seus seguidors els mitjans són corruptes i són esbiaixats. I, per tant, no van influir en el seu vot.

De fet, la credibilitat dels mitjans està sota mínims. Només un 32% dels nord-americans hi confien, molt lluny del 72% del 1976, després de l’escàndol Watergate, segons una enquesta de Gallup. I els que menys confien en la premsa són els republicans. En un any el percentatge que es fia dels periodistes ha passat del 32% al 14%.

Una part del desgast és conseqüència dels atacs de Trump. Però els mitjans també assumeixen la seva responsabilitat i han reconegut que van ignorar els sentiments d’una part de la societat nord-americana i que la seva cobertura de les eleccions podia haver sigut millor. A l’inici de la cursa electoral la retòrica incendiària del magnat novaiorquès feia augmentar la seva audiència i, per tant, la cobrien sense ser crítics. De fet, el president de la televisió CBS, Les Moonves, va admetre al febrer que la manera de fer de Trump els anava bé: “Potser no és bo per als Estats Units, però és molt bo per a la CBS”.

L’anomenat quart poder fa temps que es troba debilitat per la sostinguda caiguda dels ingressos de publicitat, la fragmentació de l’audiència i la competència de gegants com Facebook i Google. En aquest marc, la campanya de Trump era una mina per al periodisme del clic fàcil que s’ha imposat en la majoria dels mitjans.

D’altra banda, l’augment de noves webs de notícies falses que han inundat les xarxes socials els ha robat audiència i van ajudar l’ara president electe. El seu equip es va aprofitar d’informacions incorrectes per atacar Hillary Clinton. Un estudi de BuzzFeed sobre notícies falses va revelar que de les 20 més importants, 17 eren contra la candidat demòcrata.

Accés a la Casa Blanca

“Tenim uns mitjans tradicionals cada cop més dèbils i marginats, que lluiten amb eines del passat, envoltats d’adversaris que saben utilitzar millor les plataformes socials per als seus propis fins, i un president que els és activament hostil”, descriu la situació Mathew Ingram a la seva columna a la revista Fortune.

Diferents associacions de periodistes i mitjans han assegurat els últims dies que defensaran la llibertat expressió, protegida per la Constitució. El president del Club Nacional de Premsa, Thomas Burr, ha demanat a Trump que respecti “la antigues tradicions” que asseguren “l’accés dels periodistes a la presidència”.

Tot i aquestes crides, alguns creuen que no serà gens fàcil cobrir el govern de Trump. “Els mitjans no estan preparats per cobrir aquest president”, escriu Adam Serwer, de la revista Atlantic, que adverteix que ara Trump tindrà tot l’aparell del govern “per sostenir les seves mentides”. “Si això no canvia, el poble americà, i possiblement el món, ho pagarà”.

La Torre Trump de Nova York acapara totes les mirades

Donald Trump va continuar rebent visites ahir al seu apartament al gratacel que porta el seu nom a la Cinquena Avinguda de Nova York després de passar un cap de setmana molt ocupat al seu camp de golf de Nova Jersey. El president electe espera decidir tots els membres del seu govern abans de la celebració del Dia d’Acció de Gràcies, que se celebra dijous i que espera passar a Florida. Per ara Trump va bé de calendari, ja que el 2008 Barack Obama va esperar fins a l’1 de desembre per anunciar els noms.

Entre els visitants a la Torre Trump aquestes últimes hores hi ha l’exgovernador texà Rick Perry, rival a les primàries republicanes; l’expresident de la Cambra de Representants Newt Gingrich, un vell aliat, i la governadora d’Oklahoma, Mary Fallin.

La visita que va crear més expectació és la de Tulsi Gabbard, congressista demòcrata de Hawaii que va renunciar al Comitè Nacional Demòcrata després de donar suport a Bernie Sanders contra Hillary Clinton en les primàries d’aquest partit.

stats