Internacional 13/10/2019

Trump ordena la retirada de Síria de totes les tropes dels EUA

Forces del règim sirià acudeixen a ajudar els kurds

J.e. Barnes / E. Schmitt
2 min
Donald Trump parlant amb el secretari de Defensa, Mark Esper.

WashingtonEl president nord-americà, Donald Trump, va ordenar ahir la retirada immediata de totes les tropes dels Estats Units del nord de Síria, des d’on havien donat suport durant els últims anys a les milícies kurdes per lluitar contra l’autodenomiat Estat Islàmic. “Hi ha probabilitats que els efectius nord-americans es quedin atrapats entre dos exèrcits que avancen l’un contra l’altre, i la situació és insostenible”, va explicar el secretari de Defensa, Mark Esper, en una entrevista a la cadena CBS per justificar la decisió de Trump i referint-se als combats entre els milicians kurds i les forces turques al nord de Síria. En l’actualitat hi ha un miler de militars dels Estats Units al nord-est d’aquest país, la majoria forces especials. Aquests efectius no abandonaran completament Síria, sinó que bona part d’ells es traslladaran una mica més cap al sud, fora de la zona dels enfrontaments, va aclarir Esper, però no va detallar exactament on.

Fins ara el Pentàgon havia intentat dissuadir el president Trump de deixar abandonats els seus aliats kurds, però ahir no van posar cap trava a la seva última decisió. Tot el contrari. El govern nord-americà vol prioritzar la seguretat dels seus militars, i el perill sobre el territori és ara evident, va detallar el secretari de Defensa. I d’una altra cosa no n’hi ha dubte: les forces nord-americanes no tenen cap intenció d’ajudar les forces kurdes davant l’ofensiva que Turquia va començar dimecres passat al nord de Síria per annexionar-se una franja de territori de 480 quilòmetres de llarg i 32 d’ample. L’objectiu d’Ankara és traslladar-hi un o dos milions de refugiats sirians arabòfons que viuen a Turquia. “És una situació molt terrible que han causat els turcs. Malgrat que nosaltres ens hi hem oposat, han decidit fer aquesta incursió”, va afegir el secretari de Defensa nord-americà, que es rentava les mans de l’actual caos a la zona.

Esper també va justificar ahir la inacció nord-americana davant l’avanç turc amb les paraules següents: “Els Estats Units no tenen prou forces [sobre el terreny] per aturar una invasió turca que és mil vegades més forta que els nostres efectius”, va declarar. Esper també va dir que el Pentàgon preveu que les forces turques s’annexionaran més territori del previst inicialment, i va confirmar que el comandant de les Forces Democràtiques Sirianes (el paraigua sota el qual actuen les milícies kurdes) està intentant “tancar un acord” amb forces de Rússia i del règim de Baixar al-Assad, que en l’actualitat es dirigeixen cap al nord de Síria amb l’objectiu de frenar l’ofensiva turca. Les autoritats kurdes van confirmar ahir aquesta última informació, i fins i tot van destacar que el suport de les forces del règim sirià els podria permetre recuperar el territori kurd d’Afrin, al nord-oest de Síria, que Turquia va envair l’any passat.

Copyright The New York Times

stats