Internacional 04/10/2020

Trump podria ser donat d'alta de l'hospital avui

Biden eixampla el seu avantatge en les enquestes després del positiu del president

Carlos Pérez Cruz
4 min
Trump saluda els seus seguidors des de dins del cotxe, en una visita sorpresa davant de l'hospital on està ingressat encara.

WashingtonSi hem de confiar en les informacions de Sean Conley, metge personal de Donald Trump, el president "està molt bé" i podria fins i tot ser donat d'alta tan aviat com aquest dilluns. Aquest diumenge a la nit, en el que pot ser un avançament de com podria gestionar l'eventual alta mèdica, el líder nord-americà ha sorprès els seguidors que han anat fins a l'hospital amb un passeig en cotxe al voltant del centre mèdic. Des de l'interior del cotxe, Trump ha anat saludant els congregats. Tot això tot just segons després de penjar un vídeo a les xarxes en què anunciava la sorpresa i en el qual explicava que ha "après molt sobre el covid" perquè l'hospital "és la veritable escola". Aparentment, mesos de brífings dels seus experts mèdics han estat en va.

Però el seu i el de la Casa Blanca és un seriós problema de credibilitat. Conley ha hagut d'admetre aquest diumenge que la informació que havia facilitat dissabte no era completa. La seva explicació: "Estava intentant reflectir l'actitud optimista que ha tingut l'equip [mèdic] i el president al llarg de la seva malaltia". Entre les seves omissions hi havia que divendres el president va tenir febre alta i va rebre oxigen després d'una caiguda dels seus nivells en sang, tal com havien assenyalat diversos mitjans nord-americans. Una caiguda que va tornar a produir-se dissabte i sobre la qual Conley va assegurar no saber si havia requerit un nou subministrament d'oxigen.

En la segona compareixença de l'equip mèdic que l'atén en un hospital militar, el doctor Conley va explicar que, a causa dels episodis de divendres i dissabte, el president ha començat a rebre corticoides. Un tractament que habitualment acostuma a proporcionar-se a pacients de coronavirus amb problemes d'oxigen i que, segons l'únic estudi realitzat, publicat a The New England Journal of Medicine, només resulta efectiu a partir del setè dia de malaltia, cosa que no encaixa amb la cronologia facilitada per la Casa Blanca. Quan li van preguntar sobre una possible pneumònia o danys pulmonars, Conley es va limitar a assenyalar que n'estan fent "un seguiment" i que esperen "trobar alguna cosa", però "res de gran preocupació clínica". Oficialment el president té les constants vitals estables, no ha tornat a tenir febre i tampoc pateix problemes respiratoris.

Donald Trump, que des del seu ingrés hospitalari divendres amb prou feines ha tingut activitat en les xarxes socials, va publicar diumenge a la matinada un vídeo de quatre minuts en què admetia que divendres no se sentia "gaire bé" i que aquesta va ser la raó del seu trasllat a un centre hospitalari. Optimista, Trump va dir que està "lluitant" per les persones "de tot el món" infectades durant la pandèmia. Va anticipar que tornarà "aviat" a la Casa Blanca. Després de donar gràcies al personal sanitari, Trump va dir que els tractaments que està rebent són "miracles". Més en concret "miracles que venen de Déu", encara que tots els medicaments que rep estan produïts per laboratoris mèdics i són resultat d'investigacions científiques.

Està per veure l'impacte que tindrà aquest episodi de salut del president en les seves opcions electorals, però el que sí que sembla clar és que ha sortit malparat del debat de dimarts passat amb Joe Biden. Potser perquè els mesos de representar el demòcrata com un candidat senil li van passar factura quan els seus seguidors van poder veure una realitat menys dramàtica. O potser simplement perquè la tàctica de setge i constants interrupcions durant el debat se li va girar en contra. El cas és que una enquesta publicada ahir per la NBC i el Wall Street Journal, feta després del debat però abans de conèixer-se el positiu de Trump per coronavirus, apunta un clar avantatge del demòcrata: 14 punts a un mes de les eleccions, sis més que en l'anterior i tres per sobre de l'avantatge més gran que havia obtingut fins ara en l'enquesta conjunta d'aquests mitjans. Joe Biden obté, a més, 32 punts d'avantatge sobre Trump a la pregunta sobre qui dels dos té més bon temperament per ser president.

Si una de les esperances republicanes és que una eventual recuperació ràpida de Trump del covid serveixi per rellançar la seva imatge, els primers símptomes demoscòpics no són favorables. Una enquesta feta per Reuters els dies 2 i 3 d'octubre, quan ja se sabia el positiu de Trump, dona a Biden un avantatge de deu punts. I una altra feta per Ipsos per al canal ABC conclou que el 72% dels nord-americans consideren que el president no s'ha pres prou seriosament el risc de contraure la malaltia.

Però que les enquestes indiquin una desaprovació de la gestió del president i una percepció negativa de la serietat amb què s'ha comportat per fer front a la pandèmia no vol dir que això hagi d'impulsar un canvi d'estratègia. En una entrevista a Fox News, Steve Cortes, assessor de campanya de Trump, va defensar que durant la campanya han pres "tremendes precaucions", tot i que en els mítings s'han concentrat milers de persones sense mantenir la distància entre elles i sense que la mascareta sigui un element d'ús comú.

stats