Internacional 18/01/2018

El nou atac de Trump a la premsa: els 'Fake News Awards'

Publica un recull de notícies que titlla de falses, encapçalat per una columna de Paul Krugman

Ara
2 min
Trump en arribar al sopar al seu club de golf privat de Florida, amb el cap de la majoria a la cambra de representants, el  republicà Kevin McCarthy

BarcelonaEl president nord americà, Donald Trump, s'ha inventat una nova categoria en el seu pols contra la premsa. Aquest dijous de matinada ha publicat a Twitter una llista de notícies dels mitjans que més odia, sota l'epígraf "els guanyadors del premi a les falses notícies són...". Com era previsible, entre els guanyadors dels particulars Fake News Awards hi ha 'The New York Times', la CNN, i el 'Washington Post'.

El tuit conté un enllaç a la pàgina web del partit republicà on es recullen els falsos premiats, encapçalada per una columna d'opinió del premi Nobel d'economia Paul Krugman, crític infatigable del president, al diari novaiorquès, on assegurava que "el mercat no es recuperarà mai de l'elecció de Trump".

La introducció de la llista assegura que "el 2017 ha estat un any de biaix implacable, de notícies injustes i fins i tot de falses notícies. Els estudis han demostrat que més del 90% de la cobertura dels mitjans de comunicació del president Trump és negativa".

El missatge és un nou exemple de l'ofensiva sense precedents que s'ha emprès des del Despatx Oval contra la els mitjans de comunicació. Trump ja havia qualificat la premsa "d'enemic del poble" i des de la campanya electoral ha protagonitzat un menyspreu dels mitjans que no té precedents als Estats Units.

El tuit de Trump coincideix amb la publicació al diari 'The Washington Post' d'una columna del senador republicà John McCain que insta el president a posar fi a aquests atacs: "L'expressió 'fake news' que el president ha legitimat és utilitzada pels autòcrates per reduir els periodistes al silenci", diu el senador, que lluita contra un tumor cerebral. En el mateix sentit, un altre senador republicà, Jeff Flake ha fet notar com el president veneçolà Nicolás Maduro, el sirià Baixar al-Assad i el filipí Rodrigo Duterte han fet servir el mateix recurs per desprestigiar les veus crítiques.

No és descartable que Trump passi de les paraules als fets. A principis de gener va assegurar que volia "revisar les lleis en matèria de difamació", després de la publicació del polèmic llibre sobre la seva arribada a la Casa Blanca.

stats