Internacional 29/05/2020

Twitter avisa en un tuit de Trump que està fent enaltiment de la violència

La xarxa social reacciona així a l'anunci del president que prepara una ordre executiva contra la companyia i Facebook

Ara
4 min
Donald Trump va fer un tuit posant en dubte el vot per correu i Twitter el va marcar com desinformació

BarcelonaSegons Twitter, el president dels Estats Units, Donald Trump, ha fet enaltiment de la violència en un dels seus tuits sobre els fets de Minneapolis. Ha sigut la resposta de Twitter a la guerra que ha declarat el líder nord-americà a les xarxes socials després que ahir signés una ordre executiva que pretén revisar la protecció legal respecte al que escriuen els usuaris de companyies d'internet com Twitter i Facebook. El conflicte entre Twitter i Trump ve de lluny, però va esclatar dimarts després que un dels seus tuits fos marcat com a desinformació. Es tractava d'una piulada en què el president acusava sense proves d'un suposat frau a les eleccions del novembre, i la xarxa social va posar un avís de desinformació que remetia a un link de la CNN on s'explicava per què era fals el que deia el president. Després de la contundent resposta legal de Trump de dijous a la nit, Twitter ha respost aquest divendres al matí tensant encara més la corda i denunciant que un dels últims missatges publicats pel president ha infringit les seves normes i ha fet enaltiment de la violència.

Twitter avisa en un tuit de Trump que està fent enaltiment de la violència

La companyia ha publicat un missatge en què prevé els usuaris de veure el tuit de Trump en què afirmava que els manifestants de Minneapolis, que protesten contra la mort d'un afroamericà a mans de la policia, són "gàngsters" i podrien rebre un tret, davant la magnitud dels aldarulls que han acompanyat la manifestació. A més, Trump assegurava al governador de Minnesota que l'exèrcit "és amb ell fins al final". "Quan els saquejos comencen, els trets comencen", advertia Trump.

Per a Twitter, aquest missatge va en contra de les regles de la xarxa social contra l'enaltiment de la violència. Tot i no retirar el tuit, al considerar que era d'interès públic que el missatge fos accessible, la companyia n'ha bloquejat els likes i les respostes.

Segons els experts, la intenció de Trump d'intervenir en l'activitat d'aquestes empreses difícilment sobreviurà una revisió legal. L'ordre executiva estableix que les agències federals modificaran la implementació d'una llei coneguda com a secció 230, que permet a les xarxes socials no fer-se responsables dels continguts publicats pels seus usuaris. També inclou la revisió de suposades "pràctiques injustes o enganyoses" de Facebook i Twitter. A més, també demana al govern que reconsideri la publicitat en serveis que "violen els principis de la llibertat d'expressió".

L'ordre preveu que la Comissió Federal de Comunicacions revisi si l'edició de continguts que pot fer una xarxa social –com ara marcar un tuit com a desinformació– pot implicar la pèrdua de les proteccions que atorga la secció 230. D'aquesta manera, l'agència federal podrà examinar si la xarxa social utilitza polítiques fraudulentes per moderar els seus continguts i si entren en contradicció amb els termes i clàusules del servei. Per acabar, estableix que l'Oficina d'Estratègia Digital de la Casa Blanca posarà en marxa una eina a través de la qual els ciutadans podran denunciar casos de censura, que seran recopilats i enviats al departament de Justícia i a la Comissió Federal de Comerç.

L'ordre intenta esquivar el Congrés i la justícia, ja que els canvis es dirigeixen a les interpretacions de la secció 230 establertes des de fa temps. Tal com recull Reuters, Twitter ha titllat l'ordre executiva de Trump de "reaccionària i polititzada".

Trump defensa l'ordre executiva en favor de la "llibertat d'expressió"

Abans de signar l'ordre, Trump ha afirmat que la seva decisió respon a la necessitat de "defensar la lliure expressió d'un dels perills més greus que ha afrontat en la història nord-americana", informa la CNN. "Un petit grapat de monopolis de les xarxes socials controlen una gran part de totes les comunicacions públiques i privades als EUA", ha afirmat, i ha lamentat que aquestes companyies hagin "tingut el poder de censurar, restringir, editar, donar forma, amagar, alterar, pràcticament qualsevol forma de comunicació".

"El president està intentant espantar, coaccionar i enganyar les xarxes socials perquè el deixin en pau i no facin el mateix que ha fet Twitter", explica Jack Balkin, professor de dret constitucional de la Universitat de Yale. Segons Balkin, es tracta d'una "cortina de fum" que tindrà pocs efectes legals. Tot i això, ahir les accions de Twitter van caure un 2%.

Què és la secció 230 i per què Trump no pot modificar-la

La secció 230 ha estat envoltada de polèmica en diverses ocasions. Els seus detractors consideren que dona màniga ampla a les xarxes socials a l'hora d'allotjar discursos que inciten a l'odi i continguts que donen suport a organitzacions terroristes. L'objectiu fonamental d'aquesta llei és eximir els propietaris de les xarxes socials del que publiquin terceres persones.

Es va promulgar com a part de la llei de la decència de les comunicacions, que bàsicament es dirigia a la restricció de la pornografia online. Tot i que els tribunals han tombat bona part d'aquesta llei al considerar que vulnera la llibertat d'expressió, la secció 230 continua vigent. A banda de distanciar la plataforma dels continguts publicats pels seus usuaris, la norma també inclou una disposició que permet a les xarxes que actuïn amb "bona fe" eliminar continguts ofensius.

Només el Congrés pot modificar la secció 230. De fet, el 2018 ho va fer per permetre la persecució de les plataformes que feien servir presumptes traficants sexuals. Per aquest motiu Trump ha impulsat una ordre executiva que no persegueix modificar el text legal sinó frenar com les xarxes socials interpreten i fan servir aquesta norma.

stats