GRÈCIA
Internacional 15/07/2015

Tsipras no dimitirà i aplicarà el programa malgrat la remor interna

Diputats de Syriza volen evitar que el govern d’esquerres hagi sigut un “parèntesi”

Gerard De Josep
3 min
El primer ministre grec, Alexis Tsipras, ahir durant una entrevista a la televisió pública, en què va afirmar que vol seguir governant els pròxims quatre anys.

AtenesSi els cinc mesos de negociacions entre Grècia i els creditors s’han basat a passar-se la pilota entre Atenes i Brussel·les, ara el rondo es juga a casa. La polifonia de Syriza, que ha caracteritzat el partit d’esquerres des del primer dia de govern, s’ha accentuat fins a límits insospitats i conviu, amb alta tensió, amb discursos creuats de la resta de partits. Tot perquè Tsipras va tornar dilluns amb un principi d’acord que compromet el país a més austeritat. Però això no el farà dimitir. En una entrevista a la televisió pública, ahir al vespre va assegurar que assumeix tota la “responsabilitat” dels seus errors i de la seva signatura, i que “intentarà” aplicar el programa en les condicions actuals durant quatre anys.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Si Grècia acata avui mateix les normes que dicten les institucions sense sortir ni un mil·límetre de la ratlla, es començarà a parlar de la possibilitat de desemborsar un tercer rescat. Una ajuda financera que servirà sobretot per complir amb les obligacions del deute, però que també ha de permetre que reobrin els bancs, una de les principals preocupacions a peu de carrer.

El ministre d’Economia, Iorgos Stathakis, va detallar ahir a Bloomberg que el corralito acabarà quan els “Parlaments de Grècia, Alemanya i altres països” donin llum verda a l’acord. A més, va aclarir que no s’ha de témer la quitança dels dipòsits, perquè el pacte preveu 25.000 milions d’euros que recapitalitzaran la banca.

Tot i així, Syriza no sembla capaç d’aplicar les seves pròpies resolucions, després d’acabar ahir la reunió de la secretaria política del partit amb la decisió de mantenir la unitat. Segons els mitjans, va ser una trobada intensa però aclaridora. La reconfiguració de govern, que tot indica que haurà de suportar una forta desbandada, no arribarà fins demà, un cop el conflictiu paquet de mesures hagi sigut aprovat al Parlament. Els rumors parlen fins i tot de la creació d’un nou partit format per la Plataforma d’Esquerres de Syriza, liderada pel ministre d’Energia, Panaiotis Lafazanis. Una opció que no desagrada a un sector dels votants. Per al Vassilis, un autònom sense feina que dilluns va manifestar-se contra l’acord, seria el camí desitjable. “Estic decebut i espero que els que surtin del govern portin a terme idees radicals, i que no sucumbeixin al poder dels rics”, va dir a l’ARA.

“Cap derrota heroica”

No són pocs els diputats de Syriza que voltaven ahir pels mitjans dient-hi la seva. El ministre de Sanitat, per exemple, va lamentar l’“error tràgic” que pot ser deixar que l’etapa d’un executiu d’esquerres sigui només un parèntesi. “Ningú pot ser feliç amb aquest acord”, però encara hi ha marge per aplicar-lo “posant la càrrega sobre els que més tenen”, va dir. De fet, el projecte de llei que va entrar al Parlament ho va fer amb la proposta del govern d’aplicar un 29% en l’impost de societats. El titular d’Esports ho veu d’una manera semblant: “L’esquerra no té cap necessitat de derrotes heroiques, sinó de victòries, encara que impliquin baixes”.

Des del partit de l’oposició, els conservadors Nova Democràcia no perdien pistonada. “Syriza està dividida”, va assegurar el portaveu parlamentari Kiriakos Mitsotakis. Per a ell, a partir d’ara hi ha dos camins: govern d’àmplia coalició, en el qual s’intueix que la seva formació participaria; o eleccions, una opció que “el país ni vol ni necessita”. Als mitjans, diputats del partit hi van ficar cullerada. S’ofereixen a aportar “experiència” al govern, acusen Syriza d’haver dut el país al caire de l’abisme i ostenten posar per davant l’interès nacional. “Aquest és el principi rector de les nostres decisions, fins i tot quan les responsabilitats i les càrregues no ens són atribuïbles”, van assegurar.

El líder del partit centrista liberal To Potami, Stavros Theodorakis, s’ho mirava de lluny. Si fins ara ha temptejat la possibilitat d’entrar a l’executiu, ahir ho va descartar. Donaran suport a l’acord a la votació d’avui, però Tsipras ja va rebre un mandat “prou fort” al gener per governar, va dir. Va acusar Syriza i Nova Democràcia de formar part del “vell sistema polític”, ja que considera que basculen entre els interessos de partit i els nacionals. Des de l’ala més dura, el líder dels comunistes del KKE va instar la població a treure les seves pròpies conclusions sobre Tsipras, que va arribar el poder “amb la promesa d’abolir els rescats i ha portat un ordre pitjor”.

stats