TURQUIA
Internacional 31/05/2013

Dura càrrega policial contra els 'indignats' turcs

Els joves denuncien el govern d'Erdogan per la "islamització" que està fent del país, tradicionalment laic. Anuncien l'inici de "l'estiu del descontentament". Hi ha desenes de ferits a Istanbul, alguns en estat crític

Ara
1 min
Una manifestant ferida al centre d'Istanbul. AFP

BarcelonaLa policia turca ha protagonitzat aquest divendres una dura càrrega amb canons d’aigua i gasos lacrimògens contra desenes de milers de manifestants concentrats en un parc cèntric d’Istanbul. Hi ha desenes de ferits, entre ells nens i turistes, en la repressió més dura al país des que van començar les protestes contra el govern de Tayyip Erdogan, fa setmanes. Els 'indignats' turcs porten acampats al parc Gezi des del dilluns, després que el govern n'arranqués els arbres per construir-hi el 95è centre comercial de la ciutat. La requalificació del parc ha sigut la gota que ha fet vessar el vas a uns joves que denuncien els canvis polítics que està emprenent el partit al poder, Justícia i Desenvolupament, d’arrels islàmiques, en un estat tradicionalment laic.

Pressió al govern d’Erdogan

“Ahir al matí em vaig aixecar amb un fort dolor a la boca, al nas i als ulls. Em vaig mirar al mirall i tenia la cara plena de blaus! Turquia està vivint un moment molt difícil. El nostre president està en contra dels mateixos ciutadans. Volen convertir el país en l’Iran”. Així començava la carta d’una jove estudiant turca enviada a l’ARA després de dies de protestes i repressió de la policia. “Aquest és l’inici de l’estiu del descontentament”, matisava. Els joves protesten contra les restriccions a la venda d’alcohol –una nova llei prohibeix vendre’n a partir de les 22 h, i també fer-ne publicitat– i també les advertències a les demostracions públiques d’efecte.

stats