Guerra a Europa

Ucraïna es prepara pel nou embat rus

S'estan construint noves trinxeres i refugis antiaeris, i es tem que la ciutat de Khàrkiv sigui ocupada

Olha Kosova
4 min
Treballadors construeixen noves trinxeres a la regió de Chernihiv.

Kíiv“Haurem de mudar-nos i avançar a noves posicions. Aquí tenim aigua calenta i cuina. No sabem què ens trobarem allà", fa broma un dels soldats de la cinquena brigada a Bakhmut, a l'est d'Ucraïna, responent a una pregunta sobre l'avenç de les tropes russes des de Chasiv Yar, una de les zones on s'han fet fortes. El soldat afegeix, però ara parlant de debò: “És una pena per a la gent innocent. Els pisos superiors dels blocs han quedat completament destruïts. No m'agradaria que passés el mateix en altres ciutats”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La gran ofensiva russa, que s'espera per a finals de maig o principis de juny i que podria trencar la línia de defensa ucraïnesa, s'ha convertit en tema de discussió. Fins i tot l'Oficina del President s'hi ha pronunciat: Volodímir Zelenski ha assegurat en una entrevista al canal nord-americà CBS que les tropes ucraïneses han aconseguit contenir els russos, però que no estan preparades per frenar una gran ofensiva.

Que Rússia intentarà capturar més territori no és cap sorpresa ni per als experts ni per als militars ucraïnesos. Fins i tot si s'inicien negociacions de pau a la tardor, una cosa sobre la qual també s'especula, es creu que Vladímir Putin continuarà amb la seva voluntat d’invasió per asseure's amb una posició d’avantatge en una possible taula de diàleg.

Tot i que es parla obertament d'una potencial ofensiva “a gran escala”, els ucraïnesos que viuen a Kíiv no estan preparant les maletes per si han de fugir corrents. Entenen que els russos es concentraran al Donbàs, una regió que fa temps que consideren seva. És molt significatiu, per exemple, que la responsable de la cadena Russia Today, Margarita Simonyan, declarés que el primer que els veïns de la localitat d'Avdíivka, ocupada pels russos, van sol·licitar després del seu “alliberament” d'Ucraïna va ser votar a les eleccions russes a favor de la candidatura de Putin. Després de l'ocupació d'Avdíivka, es tem que les forces russes també prenguin el control de la ciutat de Pokrovsk. I la concentració de forces a l'àrea de Chasiv Yar indica que els municipis de Kostiantínivka i Kramatorsk també estan en perill.

Les últimes setmanes la televisió russa parla sobretot de Khàrkiv, la ciutat ucraïnesa del nord-est del país, situada a pocs quilòmetres de la frontera. El presentador i propagandista rus Vladímir Solovyov fins i tot ha instat els soldats a actuar sense compassió amb els habitants d'aquesta ciutat i arrasar-la del tot. "Han d'acabar amb totes les esperances. Han de donar 48 hores a la població per fugir i després destruir totes les illes de cases fins als fonaments”, ha declarat efusivament al seu programa.

Aquesta setmana les tropes russes han demostrat que les seves paraules no eren una simple elucubració. Han disparat bombes guiades sobre la ciutat, i han provocat una mort i desenes de ferits. Així mateix, des del 22 de març hi ha talls constants del subministrament elèctric. La defensa aèria continua operativa, però la proximitat de la ciutat a la frontera en dificulta la protecció. Els militars ucraïnesos no descarten que els russos intentin envoltar-la i fins i tot l'arribin a ocupar.

Posicions defensives

Com contrarestar aquesta possible gran ofensiva? Des de l'inici de la guerra, una de les crítiques constants de les forces ucraïneses és la manca de preparació de les seves posicions defensives. "Una unitat [militar] va reemplaçar una altra brigada i es va trobar que les trinxeres amb prou feines els arribaven a l'alçada dels genolls. És incomprensible que poguessin combatre així. I després se sorprenen que pateixin tantes baixes", explica el soldat Maxym, que ha lluitat en un dels fronts més actius de Donetsk.

"Si vols viure, has de cavar" és la premissa d'or que unitat rere unitat es repeteixen com a mantra. A la pràctica, però, això depèn del comandant, perquè si vol que els seus efectius construeixin una veritable línia de defensa, ha de sol·licitar fusta, ciment i maquinària al comandament superior. El resultat és que la capacitat de defensa varia molt en funció de la zona del front.

Aquest assumpte s'ha pres seriosament després que les forces ucraïneses arribessin a la línia Surovikin, és a dir a les posicions de defensa que els russos havien construït a la part ocupada de les regions de Zaporíjia i Donetsk, i es constatés ells sí que tenien una línia de defensa compacta. Des d'aleshores, el govern ha destinat 20.000 milions de hrívnies (més de 4 milions d'euros) a millorar la defensa a la línia de front, i actualment les unitats militars i les administracions regionals publiquen gairebé diàriament fotografies de l'estat de les trinxeres i dels refugis antiaeris.

La situació actual

RÚSSIA

Territori ocupat per

Rússia abans del

24/2/2022

Khàrkiv

Zones ocupades

per Rússia

Territori recuperat

per Ucraïna la tardor

del 2022

Bakhmut

Donbass

Donetsk

UCRAÏNA

Zaporíjia

Mariúpol

Kherson

mar d’Azov

Crimea

Sebastòpol

Territori ocupat per Rússia abans del 24/2/2022

Zones ocupades per Rússia

Territori recuperat per Ucraïna la tardor del 2022

RÚSSIA

Khàrkiv

UCRAÏNA

Bakhmut

Donbass

Donetsk

Zaporíjia

Mariúpol

Kherson

mar d’Azov

Crimea

Sebastòpol

Territori ocupat per Rússia abans del 24/2/2022

Zones ocupades per Rússia

Territori recuperat per Ucraïna la tardor del 2022

RÚSSIA

Khàrkiv

UCRAÏNA

Bakhmut

Donbass

Donetsk

Zaporíjia

Mariúpol

Kherson

mar d’Azov

Crimea

Sebastòpol

Mobilització militar

Un altre problema a Ucraïna és el de la mobilització militar de la població. La llei encara no s'ha aprovat i es tem les conseqüències polítiques que pugui tenir. De moment les comissions militars locals són acusades d'intentar allistar a la força homes que intercepten al carrer. D'altra banda, la manca d’un procés d’allistament clar i just no beneficia la capacitat d’Ucraïna per defensar-se.

Amb tot, cap trinxera ni cap refugi són suficients per protegir-se de les bombes guiades que les forces russes han començat a utilitzar. Hi ha dies que han disparat entre 150 i 200 d’aquests projectils. Zelenski ha sol·licitat caces F-16 per fer front a aquesta nova amenaça. Sigui com sigui, el temps dirà si Ucraïna ha après dels seus errors i és capaç de frenar la gran ofensiva russa.

stats