Rússia llança l'atac més gran sobre el sistema energètic d'Ucraïna des de l'inici de la guerra

Kíiv abat 92 dels 151 míssils i drons llançats durant la nit per Rússia

ARA
2 min
Habitants de Kíiv refugiats al metro aquesta nit de divendres per les alarmes aèries.

BarcelonaLa força aèria d'Ucraïna ha abatut durant aquesta nit de divendres fins a 92 dels 151 míssils i drons que Rússia ha disparat contra Ucraïna, segons fonts del cos ucraïnès. Una autoritat energètica de Kíiv assegura que ha estat l'atac més gran a la infraestructura energètica d'Ucraïna de tota la guerra, segons Reuters. Els bombardejos han matat almenys cinc persones i havien deixat aquest matí més d'un milió de persones sense electricitat, segons el govern ucraïnès.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La companyia hidroelèctrica estatal d'Ucraïna ha explicat que els atacs russos han colpejat fins a vuit vegades al llarg de la nit la presa més gran d'Ucraïna, la DniproHES, ubicada a Zaporíjia. Amb tot, assegura que no hi ha risc de trencament. "Hi ha un incendi en aquesta estació. Els serveis d'emergència i els treballadors d'energia estan fent front a les conseqüències de nombrosos atacs aeris", deia Ukrhydroenerho, que gestiona la xarxa de preses d'Ucraïna, segons la mateixa agència. L'any passat una altra gran presa ucraïnesa es va trencar i va deixar àmplies zones del sud del país inundades.

Ucraïna ha explicat que, després de l'atac, ha rebut fonts d'energia d'emergència des de les veïnes Polònia, Romania i Eslovàquia. Fins a set regions s'enfrontaven a apagades generalitzades per l'atac de Rússia. "L'objectiu no és només fer malbé [la infraestructura energètica], sinó intentar de nou, com l'any passat, provocar una fallada a gran escala del sistema energètic del país", ha escrit a Facebook el ministre d'Energia d'Ucraïna, Herman Halusxenko, que ha qualificat aquest atac del més gran sobre infraestructura energètica de tota la guerra. Els atacs han deixat sense subministrament elèctric algunes zones del país.

El Kremlin, per la seva banda, ha assegurat que amb aquest atac havia assolit "tots els objectius previstos" i que s'havia dut a terme com a represàlia pels atacs de les forces proucraïneses en territori rus durant la celebració de les eleccions russes, la setmana passada. Moscou diu que els atacs a la infraestructura elèctrica d'Ucraïna són atacs legítims destinats a debilitar l'exèrcit de l'enemic.

En total, Rússia ha disparat 88 míssils i 63 drons Shahed, dels quals 37 i 55, respectivament, han estat abatuts per la força aèria ucraïnesa. Els atacs s'han concentrat a les regions de Khàrkiv, Dnipropetrovsk i Zaporíjia. Uns 1,2 milions de persones d'almenys quatre regions s'havien quedat sense electricitat a causa dels atacs a primera hora del matí, segons les xifres publicades per l'assistent presidencial Oleksí Kuleba a Telegram. Uns 700.000 d'ells es trobaven només a la regió oriental de Khàrkiv.

stats