Internacional 04/05/2014

Milicians pro-russos ataquen la seu del ministeri de l'Interior a Odessa

Han llançat pedres contra les finestres de l'edifici, però desenes d'antiavalots els han impedit el pas. Divendres, en aquesta ciutat, en l'incendi d'un edifici van morir 46 persones, la majoria milicians pro-russos

Efe
2 min

DonetskUn miler de persones han atacat aquest diumenge la seu del ministeri de l'Interior a Odessa per exigir l'alliberament dels activistes pro-russos detinguts després dels enfrontaments que divendres van deixar 46 morts en aquesta ciutat banyada pel mar Negre.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els pro-russos han llançat pedres contra les finestres de l'edifici, però desenes d'efectius antiavalots equipats amb escuts i cascos els han impedit el pas, segons informen mitjans locals.

Els assaltants volien impedir el trasllat dels seus companys als tribunals de primera instància perquè el jutge dicti mesures cautelars.

"Odessa, ciutat russa" o "Fora amb la Junta [de Kíev]" són alguns dels lemes que han corejat els manifestants, entre els quals hi ha nombrosos joves.

Els activistes pro-Putin han arribat a la comissaria després de manifestar-se pels carrers de la ciutat des de la casa dels sindicats, on divendres un incendi va deixar unes 46 persones mortes, majoritàriament pro-russos partidaris de la federalització d'Ucraïna, i uns 150 detinguts.

Els manifestants s'han sumat als centenars de familiars i amics dels detinguts que estaven concentrats des d'hores abans davant de l'edifici per exigir que els posessin en llibertat.

Els milicians han bloquejat el carrer adjacent i han penjat a les parets i als arbres cartells amb els lemes següents: "Llibertat per als herois d'Odessa", "Ni oblidem, ni perdonem el sagnant 2 de maig" i "Allibereu la gent, assassins".

Els partidaris de la revolta contra Kíev, que té l'epicentre a les regions de Donetsk i Lugansk, han penjat una gran bandera tricolor russa a la façana de la casa dels sindicats.

El primer ministre d'Ucraïna, Arseni Iatseniuk, que ha arribat avui a Odessa, ha responsabilitzat la policia dels enfrontaments violents entre pro-russos i unionistes ucraïnesos que van tenir lloc divendres.

"Si els òrgans de seguretat funcionessin, aquests terroristes haurien d'haver estat neutralitzats", ha dit durant la reunió que ha mantingut a Odessa amb un grup d'activistes.

Iatseniuk ha avançat que un grup especial de la Fiscalia General s'encarregarà d'investigar les circumstàncies de la tragèdia per "trobar tots els caps i organitzadors" dels disturbis.

Desenes de milers d'habitants d'Odessa han acudit avui a les esglésies per retre memòria als morts, mentre els vianants han dipositat rams de flors davant la casa dels sindicats.

Ucraïna va declarar divendres dos dies de dol nacional per la tragèdia d'Odessa, en la qual la majoria dels morts en l'incendi eren pro-russos que havien pres l'edifici per escapolir-se de la policia.

Els pro-russos acusen el bàndol contrari d'incendiar l'edifici amb còctels Molotov i altres artefactes explosius casolans, mentre la policia assegura que els milicians pro-russos també van llançar objectes i van disparar des de la casa dels sindicats contra la multitud.

Segons informa avui l'agència UNIAN, grups pro-russos radicals han publicat a les xarxes socials les adreces d'alguns activistes pro-ucraïnesos i han promès venjar-se de la mort dels seus partidaris.

Rússia ha exigit una investigació exhaustiva sobre l'incident, que ha titllat de "bàrbar assassinat", i ha advertit que, en cas contrari, es dirigirà als tribunals internacionals.

stats