La UE abandona el mapa de colors per a les recomanacions de viatge

Encara no hi ha acord sobre una data de caducitat comuna del certificat covid de dues dosis

3 min
El certificat digital de vacunació ara és necessari per accedir a diversos tipus de locals.

Brussel·lesTot i que en la pràctica l'esclat de l'òmicron ja va fer canviar l'enfocament de les restriccions de moviment de la majoria de països, aquest dimarts els ministres d'Afers Europeus de la UE han aprovat una actualització de la recomanació en aquest àmbit per abandonar definitivament el mapa de colors i centrar-se en la immunització dels viatgers a l'hora de demanar, per exemple, testos negatius. En realitat, països com Itàlia, Portugal o Grècia ja van començar a exigir de manera generalitzada testos negatius per entrar al país quan els contagis es van disparar per l'òmicron, però ara els estats membres de la UE posen aquest enfocament negre sobre blanc per comptar amb una base més simple sobre la qual cada govern pot decidir o no fixar les normes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, des de l'1 de febrer la UE recomana als seus membres que la decisió sobre imposar (o no) restriccions als viatgers es basi en el certificat covid i ja no en la situació epidemiològica del país des d'on es viatja. Així doncs, es recomana que si un ciutadà europeu compta amb el certificat (pauta completa de vacunació, recuperació de la malaltia o test negatiu) no hauria de ser sotmès a testos addicionals o quarantenes. En realitat, aquesta ja és una recomanació de la Comissió Europea des del moment que el certificat va entrar en vigor, però com que cada govern té les seves pròpies competències, en la pràctica hi ha hagut certes excepcions com les mencionades anteriorment.

Reducció de la validesa dels testos covid

Segons aquest nou marc de recomanacions, a més, es redueix la vigència dels testos tant d'antígens com de PCR. S'aconsella una validesa de 24 hores per als testos d'antígens ràpids i de 72 hores per a les PCR. Cal recordar de nou, però, que es tracta d'una recomanació i que, per tant, cada govern pot exigir la vigència que consideri necessària. Pel que fa al certificat de recuperació, es recomana que la PCR positiva no sigui més vella de 180 dies. Les recomanacions també preveuen que ja no calgui omplir el formulari de localització del passatger, tot i que són molts els governs que encara l'exigeixen.

A tot això cal afegir-hi la tercera dosi. Brussel·les va proposar als governs que el certificat covid tingui una vigència de nou mesos posteriors a la segona dosi de vacunació per forçar així la tercera, però els governs no han sigut capaços d'acordar encara aquest criteri i, per tant, encara no hi ha una normativa europea que estableixi que a partir de cert moment cal una tercera dosi perquè el certificat sigui vàlid. Tot i això, és aconsellable consultar la pàgina web de cada govern perquè són lliures d'aplicar la vigència del certificat que considerin pertinents. La pàgina web Reopen EU també resumeix les restriccions de viatge a cada país. Països com França han tirat pel dret i han fixat la necessitat de la dosi de reforç a partir del 15 de febrer.

A més, es manté l'anomenat fre d'emergència, que permet introduir restriccions de viatges a zones concretes, per exemple, si s'hi detecta una nova variant preocupant. També es manté la recomanació de poder imposar restriccions addicionals a les zones vermell fosc del mapa, que el Centre Europeu de Detecció i Control de Malalties (ECDC) continuarà publicant setmanalment per indicar el risc potencial d'infecció en cada regió que té en compte la taxa de notificació de casos de covid a 14 dies, l'administració de vacunes i el nombre de proves covid.

Cal remarcar, però, que tot plegat són recomanacions i que, per tant, no tenen caràcter vinculant. Els govern les poden prendre com a referència però en la pràctica poden ser més estrictes si ho consideren necessari.

stats