Internacional 03/11/2014

La Unió Africana dóna dues setmanes a l'exèrcit de Burkina Faso per instaurar un govern civil

El govern militar que ha pres el poder, després que l'esclat popular forcés la dimissió del president, diu que ja està negociant per instaurar un règim civil transitori

Agències
1 min
El tinent coronel Isaac Zida s'ha reunit avui amb el líder de l'oposició Zephirin Diabre a la capital del país. JOE PENNEY / REUTERS

BarcelonaLa Unió Africana ha donat dues setmanes a les autoritats militars de Burkina Faso perquè retornin el poder a un govern civil, segons ha anunciat aquest dilluns el cap del Consell de Seguretat i Pau de l'organització, Simeon Oyono Esono. Si no es compleixen els terminis, l'exèrcit haurà de fer front a sancions econòmiques.

El Consell ha fet pública la resolució després d'una sessió executiva en la qual ha analitzat la situació de Burkina Faso des de la revolta popular del passat dijous.

Els militars de Burkina Faso van prendre el poder després que el president Blaise Compaore anunciés la seva dimissió el divendres passat. Compaore es va veure forçat a dimitir per les protestes massives i violentes al carrer, que es van iniciar després que l'expresident anunciés una reforma constitucional per a prolongar el seu mandat.

El dissabte, l'exèrcit va proclamar com a cap d'estat al tinent de coronel Isaac Zida, que va ordenar un desplegament miliar a la capital del país per reprimir les protestes ciutadanes i va ocupar la televisió pública. La presa de poder va ser vista amb recel per la comunitat internacional, sobretot per l'ONU, la Unió Africana i la Comissió de la Comunitat Econòmica d'Estats de l'Àfrica Occidental (CEDEAO).

L'ultimàtum de la Unió Africana arriba hores després que Zida anunciés que ja està negociant amb representants socials per a instaurar un règim civil transitori.

stats