01/10/2021

Units contra Orbán

3 min

L’oposició hongaresa ha començat la cursa electoral per disputar el govern a Viktor Orbán. Més de 630.000 persones han participat aquesta setmana en la primera ronda de les primàries per triar el candidat de la coalició multipartit que aspira a acabar amb l’entramat de poder construït pel primer ministre, després de més d’una dècada d’involució democràtica. 

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Si volen derrotar Orbán necessitaran mobilitzar més de dos milions de vots a les eleccions parlamentàries previstes per a l’any que ve. La coalició és una amalgama ideològica amb un únic nexe en comú: tots contra el Fidesz. Un total de sis partits que van des de l’esquerra fins al reconvertit Jobbik -la força d’extrema dreta que en els últims dos anys s’ha desfet dels seus elements més radicals i ha esborrat el llenguatge feixista i antisemític del seu repertori-. “Tothom ha après la lliçó de l’última vegada -explica per telèfon des de Budapest István Hegedüs, president de la Hungarian Europe Society-. Si l’oposició es fragmenta, els candidats d’Orbán s’emportaran les circumscripcions i no hi haurà res a fer”. 

Klara Dobrev, vicepresidenta del Parlament Europeu pel grup socialdemòcrata i candidata de Coalició Democràtica, va quedar primera a la primera ronda de les primàries celebrades dijous, seguida de prop pel popular alcalde de Budapest, Gergely Karacsony. En tercera posició ha passat a la segona ronda també el conservador, Peter Marki-Zay, alcalde d’una petita ciutat del sud del país, que va arreplegar els vots rurals que recelen del liberal alcalde de la capital. El candidat del Jobbik, en canvi, ha quedat fora de la terna final.

De moment, la maquinària de propaganda del primer ministre s’ho mira des de la distància. Els mitjans públics han obviat el procés de primàries. Com si no existís. Però Klara Dobrev ja estava en les teories conspiratives del govern, fins i tot abans de quedar primera en aquests comicis. L’eurodiputada és també la dona de l’ex primer ministre, Ferenc Gyurcsany, una figura profundament divisòria a Hongria que el 2006 va admetre en unes converses filtrades que havia mentit sobre la situació econòmica del país per guanyar les eleccions.

Orbán retrata l’oposició, especialment Karacsony i Dobrev, com a titelles de Gyurcsany. Aquesta serà una de les febleses que la coalició multipartit arrossegarà durant tot el procés. L’altra, la dificultat de mantenir una unitat fins ara impossible.

Brussel·les també pressiona

El govern hongarès manté també un enfrontament directe amb la Comissió Europea, que busca la manera de condicionar els fons postpandèmia al compliment amb l’estat de dret. Les dues parts s’havien donat de marge fins a finals de setembre per arribar a un acord que permetés desbloquejar els diners assignats a Hongria, però les converses continuen. L’escrutini de Brussel·les sobre Orbán dona esperances a l’oposició. 

A les eleccions municipals del 2019, aquesta estratègia d’unitat multipartit va permetre aconseguir les primeres victòries sorpresa a les alcaldies de Budapest i de diverses ciutats del país. Una estratègia que ara volen escalar fins al Parlament. Mentrestant, Orbán fa la seva pròpia campanya. El primer ministre presidia la setmana passada a Budapest una cimera internacional sobre “demografia” on rebia, com si fos una estrella, l’ideòleg de l’extrema dreta francesa, Eric Zemmour, predicador de la xenofòbia i convidat mediàtic del líder de la contrarevolució conservadora a Europa.

stats