Von der Leyen afirma que la UE no reconeix políticament els talibans

Sánchez reivindica el paper d'Espanya durant dues dècades a l'Afganistan: "Hem sembrat la llavor"

3 min
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen; el president del Consell Europeu, Charles Michel i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, visiten la base aèria de Torrejón de Ardoz

Torrejón de Ardoz"No hi haurà contactes polítics. No els reconeixem". Així de contundent s'ha expressat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, quan li han preguntat per la relació que tindrà a partir d'ara la Unió Europea amb el nou règim de l'Afganistan. En una compareixença conjunta a Torrejón de Ardoz amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, la mandatària europea ha posat en dubte un hipotètic canvi d'imatge dels talibans i ha deixat clar que negarà ajudes econòmiques si no es respecten els drets humans.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Els talibans han parlat d'un govern inclusiu i de respecte a les dones en el marc de l'islam. Sigui el que sigui el que això significa, vull deixar clar que els 1.000 milions d'euros destinats per als pròxims set anys estan vinculats al respecte dels drets humans i al tractament de les minories i les dones", ha subratllat Von der Leyen, i ha afegit: "Ni un sol euro de desenvolupament anirà a un règim que nega aquests drets". Tant ella com Sánchez han coincidit que els "els actes i fets diran el grau de credibilitat que tenen els talibans", dies després que l'alt representant de la diplomàcia europea, Josep Borrell, afirmés que calia parlar amb els talibans perquè "han guanyat la guerra". La presidenta de la Comissió ha volgut diferenciar els "contactes operacionals" existents amb els talibans per facilitar la sortida de la gent local que vol marxar del país respecte de les "converses polítiques".

Sánchez ha recomençat el curs polític acompanyant-se dels líders europeus a la base aèria militar de Torrejón de Ardoz, que està servint de hub europeu en l'acollida d'evacuats de l'Afganistan. En les últimes 72 hores han passat per la instal·lació prop de 240 persones i ara n'hi ha 192, perquè alguns col·laboradors de la UE al país asiàtic s'han reubicat en altres països com Alemanya, Dinamarca i Lituània. "És una tragèdia", ha volgut deixar clar Von der Leyen, i ha agraït a Espanya la seva "solidaritat" per liderar l'acollida. "És un exemple de l'ànima europea", ha manifestat la presidenta de la Comissió, que ha anunciat que els pròxims dies farà una proposta per augmentar el pressupost en ajuda humanitària. Per al 2021 era de 57 milions d'euros.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, amb famílies afganeses a Torrejón de Ardoz

En aquest sentit, ha fet una crida a seguir actuant a l'Afganistan donant suport a les ONG que treballen sobre el terreny i assistint les persones que estan fugint del país. Tal com ja va apuntar quan els talibans van aconseguir el poder, l'objectiu ha de ser que els afganesos puguin tornar i, si no, que puguin ubicar-se en estats veïns. Von der Leyen també s'ha marcat el repte d'evitar que els migrants caiguin en mans de traficants i oferir-los vies "legals i segures". "La reubicació de persones és un deure. Hem de pensar en el perill imminent que corren defensors dels drets humans, dones i periodistes", ha assenyalat. Michel ha admès la incertesa del moment però ha subratllat l'objectiu d'aconseguir "estabilitat i respecte pels drets humans" a l'Afganistan.

Compareixença al Congrés

Sánchez ha comparegut per primera vegada un cop tornat de les seves vacances i després de crítiques de l'oposició. El president espanyol ha subratllat que el govern ha reaccionat al canvi de règim a l'Afganistan "des del primer segon", i no ha volgut entrar a polemitzar amb el cap de l'oposició, Pablo Casado. Dimecres de la setmana vinent a la diputació permanent al Congrés es debatran diverses peticions de compareixença, tant seva com d'altres ministres, i el cap de l'executiu ha promès que està "a disposició de les Corts espanyoles". En les seves primeres paraules, el president espanyol ha defensat el paper d'Espanya i Europa durant 19 anys a l'Afganistan assegurant que "no ha sigut en va", i ha assegurat que la UE hi serà present "a les verdes i a les madures".

"Ningú treu ferro a una tragèdia, però és important reivindicar el que ha fet Europa perquè hem sembrat la llavor. Avui no és evident, però molts països han viscut temps foscos i després la llavor de l'educació i els valors acaba germinant", ha afirmat el cap de l'executiu espanyol. Concretament sobre la missió espanyola a la província de Badghis, ha recordat que no hi havia carreteres, centres sanitaris, ni escoles i que s'han "aixecat hospitals i clíniques gràcies a l'esforç de tots" i s'ha proveït d'aigua els ciutadans de la regió. "Hem sembrat la llavor i esperem que germini en més seguretat, llibertat i prosperitat", ha indicat.

stats