Internacional 28/05/2019

Vuitè intent: la marea verda porta la legalització de l'avortament al Parlament argentí

El Senat va tombar la llei que havia estat aprovada pel Congrés

Ara
2 min
Vuitè intent: la marea verda porta la legalització de l'avortament al parlament argentí

BarcelonaLa reivindicació del dret a l'avortament torna avui als carrers de l'Argentina. Per vuitena vegada, la marea verda presenta el projecte per legalitzar la interrupció voluntària de l'embaràs al Parlament de Buenos Aires, després que el Senat rebutgés en una ajustada votació la iniciativa l'any passat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquesta tarda s'han preparat accions en un centenar de ciutats del país, amb mocadorades i concentracions en diverses ciutats del món, com la que s'ha fet aquest migdia davant del consolat de l'Argentina a Barcelona, en el marc de la Campanya Nacional pel Dret a l'Avortament Legal, Segur i Gratuït, formada per unes 200 organitzacions.

El projecte de llei defensa que es pugui interrompre l'embaràs fins a la 14a setmana de gestació, de manera gratuïta als hospitals i centres de salut públics i amb una cobertura total en les mútues i a la medicina privada. També es demana l'avortament legal i gratuït en casos de violació o si perilla la vida o la salut integral de la mare (els únics supòsits en què està permès avortar amb la legislació actual al país llatinoamericà). Si s'aprova la llei, doncs, quedaria totalment despenalitzada la interrupció voluntària de l'embaràs en les primeres 14 setmanes de gestació.

Sense objecció de consciència

Tampoc es preveu l'objecció de consciència, després que diversos metges s'hagin negat a practicar avortaments dins la llei actual. Un dels últims casos ha sigut el del ginecòleg Leandro Rodríguez, que va ser condemnat a la província de Río Negro per haver-se negat a practicar un avortament a una noia de 19 anys que va ser violada. Des de la campanya s'argumenta que l'avortament és un dret que no es pot vulnerar per creences religioses o valors personals. La llei també aposta per garantir l'accés a una educació sexual "integral" i a l'anticoncepció.

El 14 de juny del 2018 el Congrés va aprovar el projecte de llei de l'avortament, després d'una mobilització massiva al carrer que va despertar interès arreu del món. Però unes setmanes més tard, el 8 d'agost, el Senat la va tombar per 38 vots en contra, 31 a favor i 2 abstencions. El debat ha polaritzat el debat polític els últims mesos a l'Argentina i ara torna al Congrés en un any en què el país viurà eleccions presidencials.

stats