Internacional 05/11/2014

Washington DC i Oregon legalitzen la marihuana

Els quatre estats que votaven apujar el salari mínim aproven la mesura

Sònia Sánchez
1 min

BarcelonaLa capital dels Estats Units, Washington DC, ha votat a favor de legalitzar la marihuana per a usos recreatius. Amb un 69% de vots positius i 31% en contra, els ciutadans de DC han aprovat la mesura en un dels 147 referèndums celebrats aquest dimarts als Estats Units coincidint amb les eleccions legisatives.

També l'estat d'Oregon ha aprovat l'ús recreatiu de la marihuana amb un 54% dels vots en el seu referèndum, mentre que Florida ha rebutjat l'ús medicinal d'aquesta droga. Tot i obtenir un 58% dels vots, per sobre dels 42% que ha obtingut el 'no', la mesura requeria, en el cas de Florida, un 60% dels vots per aprovar-se.

Per altra banda, els quatre estats que posaven a consulta dels ciutadans una pujada del salari mínim -per sobre dels 7,25 dòlars l'hora fixats a nivell federal- han aprovat la mesura. Així, Arkansas augmentarà el sou mínim fins als 8,5 dòlars el 2017; Nebraska pujarà fins als 9 dòlars el 2016, Dakota del Sud pujarà a 8,5 dòlars l'any vinent. Els ciutadans d'Illinois també van aprovar un increment del salari mínim fins als 10 dòlars per hora, però la consulta no era vinculant.

Entre la resta de referèndums polèmics d'aquesta jornada electoral, el 64% dels votants de Colorado van rebutjar considerar qualificar els "éssers humans no nascuts" com a "persones" dins del codi penal.

stats