GEOPOLÍTICA
Internacional 11/11/2014

La Xina desafia els Estats Units

La cimera Àsia-Pacífic enfronta Pequín i Washington en una lluita pel control de la regió

K. Bradsher / A. Stevenson
3 min

Hong KongCoincidint amb l’arribada del president dels Estats Units, Barack Obama, i altres caps de govern a Pequín per assistir a la cimera de cooperació econòmica Àsia-Pacífic, ahir la Xina va anunciar noves mesures econòmiques per enfortir les relacions amb els països de la regió, i potencialment debilitar els vincles entre l’Àsia i els EUA.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La Xina i Corea del Sud van signar ahir un ampli acord comercial. De fet, la Xina s’ha convertit ja en el principal soci econòmic de Corea del Sud, passant pel davant dels Estats Units. Al mateix temps, alts càrrecs d’Austràlia -país que també té ja més comerç amb la Xina que amb els EUA- van anunciar que estaven a punt de signar un acord comercial bilateral amb el gegant asiàtic.

Aquests moviments arribaven després de l’anunci de diumenge d’una inversió xinesa de 40 bilions de dòlars per al desenvolupament d’infraestructures i recursos naturals en els seus països veïns. “És un intent real d’exercir el lideratge de la regió i projectar una imatge de responsabilitat en l’objectiu d’encapçalar el conjunt de l’Àsia”, va considerar Patrick Low, que va estar durant molts anys al capdavant de l’Organització Mundial del Comerç (OMS) i és l’actual vicepresident de recerca del Fung Global Institute a Hong Kong.

També ahir, el Banc Central Xinès va incrementar de manera inesperada el valor de la moneda del país, el iuan. És el canvi de valor en un sol dia més gran dels últims quatre anys, i comporta un augment de la competitivitat dels béns d’altres països asiàtics i dels Estats Units respecte als xinesos. Aquesta mesura, que els EUA feia molt temps que reclamaven, va ser un clar moviment polític. Molts líders asiàtics volen expandir les seves exportacions a la Xina i la mesura va ser “un gest indicatiu que poden cedir una mica per satisfer” els països convidats a la cimera, apunta l’economista de la City University Hong Kong Li Kui-wai.

La majoria dels països veïns analitzen amb cautela el creixement de l’economia xinesa, però molt pocs, al marge dels Estats Units, semblen preocupats. El president de Taiwan, Ma Ying-jeou, va dir en una entrevista el mes passat que la Xina és actualment l’aliat comercial més important per a 17 dels 23 països veïns, i va afegir: “La situació actual requereix la nostra atenció però no genera una ansietat excessiva”.

Però les iniciatives comercials de la Xina són més atrevides que mai i coincideixen amb una línia dura contra els inversors estrangers. Desenes de companyies multinacionals han patit batudes policials i han estat acusades de mala praxi, comportaments monopolístics, corrupció i suborns.

Aliança Transpacífica

La Xina també va mirar d’aconseguir suport durant el cap de setmana per a un acord comercial que abasti tota l’Àsia i el Pacífic. Obama, per la seva banda, ha acudit a la cimera de Pequín amb un altre objectiu: convèncer 12 dels països asiàtics per crear un acord de cooperació econòmica, l’Aliança Transpacífica, que no inclouria la Xina. Ahir Obama ja es va reunir en privat amb els líders d’Austràlia i Indonèsia, i està previst que les reunions continuïn durant el dia d’avui i demà. Hi ha hagut progressos en les negociacions, però no hi ha indicis que es pugui produir un acord imminent, informa Mark Landler. La proposta americana requereix que cada país obri part dels seus mercats més protegits als béns i serveis estrangers.

Amb la Xina, Obama proposa un nou acord bilateral que beneficiï la inversió i que, segons els economistes, podria suposar l’obertura més significativa del mercat xinès a les empreses nord-americanes des que el país es va unir a l’Organització Mundial del Comerç. En aquest camí, serà crucial la reunió de demà entre Obama i el president xinès, Xi Jinping.

stats