Internacional 10/07/2018

La Xina allibera l'artista Liu Xia, viuda del premi Nobel de la pau Liu Xiaobo

La poeta es refugiarà a Berlín després de set anys en arrest domiciliari

Clara Maseras
3 min
Una somrient Liu Xia arribant a l'aeroport de Hèlsinki directament de Pequín després de ser alliberada

PequínLa Xina ha permès la sortida del país de l'artista Liu Xia, vídua del dissident i premi Nobel de la pau Liu Xiaobo, per motius de salut. La poetessa Liu Xia ha abandonat aquest dimarts la Xina per anar a Alemanya, després d'estar prop de vuit anys sota arrest domiciliari. Pequín ha deixat sortir en llibertat Liu Xia quan falten tres dies perquè es compleixi el primer aniversari de la mort del seu marit. El dissident xinès va morir d'un càncer hepàtic complint una condemna d'onze anys per haver publicat un manifest, la Carta 08, en el qual demanava reformes democràtiques a la Xina.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El govern xinès ha confirmat el viatge a Europa de Liu Xia per rebre tractament mèdic. En la roda de premsa diària, la portaveu del ministeri xinès d'Exteriors, Hua Chunying, ha anunciat que Liu Xia va viatjar a Alemanya "per voluntat pròpia per rebre tractament mèdic" i va negar que s'hagués produït cap negociació diplomàtica. Unes declaracions que contrasten amb la negativa habitual dels diferents portaveus a respondre qualsevol pregunta sobre la situació de Liu o del seu marit quan estava viu.

Liu Xia amb Liu Xiaobo, en una imatge d'arxiu.

La sortida de Liu Xia amb destinació a Berlín ha coincidit amb la visita del primer ministre xinès, Li Keqiang, a Alemanya. El dilluns es va entrevistar amb la cancellera Angela Merkel, una de les poques mandatàries occidentals que s'ha atrevit a parlar públicament de la qüestió dels drets humans a la Xina.

Liu Hui, el germà petit de Liu Xia, ha confirmat a les xarxes socials que la seva germana havia sortit de la Xina en un vol de Finnair rumb a Berlín per "iniciar una nova vida". L'entorn de Liu Xia havia denunciat que patia greus problemes de salut a causa de la seva profunda depressió.

La vídua de Liu Xiaobo havia desaparegut literalment des de la mort del seu marit. El govern xinès adduïa motius de salut i la necessitat de respectar la seva pèrdua per no facilitar informació sobre el seu parador. Al principi la va traslladar al sud del país i després va permetre que tornés al seu apartament de Pequín, però la mantenia aïllada i sense contacte amb l'exterior. Des del funeral de Liu Xiaobo, on se la va veure visiblement desmillorada, no s'havien publicat imatges seves.

Liu Xia, de 57 anys, és una poeta reconeguda i havia desenvolupat una activa vida artística fins a la condemna del seu marit. Malgrat no tenir cap problema amb la justícia, el seu vincle amb Liu Xiaobo l'ha condemnat a una vida d'ostracisme. Organitzacions internacionals de drets humans, les Nacions Unides i la Unió Europea havien demanat reiteradament a la Xina que permetés la seva sortida del país. L'investigador d'Amnistia Internacional sobre la Xina Patrick Poon ha demanat que acabi l'assetjament a la família de Liu, que viu tota a la Xina, i ha declarat que "seria una crueltat màxima per part de les autoritats xineses fer servir els parents per pressionar-la i impedir que s'expressi públicament en el futur".

Liu Xia estava sota arrest domiciliari des que el seu marit va rebre el premi Nobel de la Pau el 2010, malgrat que no hi havia cap càrrec concret contra ella ni se l’havia jutjat. L'aïllament al qual l’ha sotmès el govern xinès, sense poder sortir de casa, amb accés limitat a internet i amb visites i trucades molt restringides, ha deteriorat seriosament la seva salut.

El maig passat les autoritats xineses van prohibir que una delegació de cinc diplomàtics s'entrevistés amb ella per comprovar les seves condicions de vida.

En el seu llit de mort, el premi Nobel de la pau va demanar al govern que se'ls permetés sortir de la Xina per morir en llibertat i que la seva dona pogués viure en un país lliure. Pequín no va permetre l'alliberament de la parella per motius humanitaris i Liu Xiaobo va morir en un hospital sota custòdia policial, convertint-se en el primer Nobel de la pau a morir en captivitat des del pacifista alemany Carl von Ossietzky el 1938.

stats