Internacional 20/10/2017

El poder xinès es resisteix a les dones

Malgrat el discurs de Xi Jinping la presència femenina al Partit Comunista és imperceptible

Efe
2 min
Un grup d'hostesses posen en la inauguració del Congrés del Partit Comunista de la Xina, a Pequín.

PequínCap dona en la història del Partit Comunista xinès

"És molt difícil que una dona arribi a la Xina als nivells més alts del lideratge polític. Encara que Xi tingués la intenció de promoure alguna dona a aquests nivells, no se n'observa cap, en el panorama actual, que sigui acceptable per a l'actual lideratge", assenyala a Efe la professora i directora del Centre Asiàtic de la Universitat Tamkang, Joyce Lin.

Lluny queda la famosa proclamació de Mao Zedong, "Les dones sostenen la meitat del cel", interpretada com un crit per la igualtat de dones i homes, perquè, a la pràctica, mai una dona ha format part de la cúpula comunista.

"La igualtat de gènere és una gran causa", va dir Xi quan va pronunciar el seu primer discurs com a president a l'Assemblea General de l'ONU el 2015, el mateix any en què va detenir cinc feministes que preparaven una campanya contra l'assetjament sexual.

Els fets contradiuen els eslògans del partit. Actualment, només unes quantes dones se situen prop de Xi, entre elles, la vice primera ministra Liu Yandong i la cap del departament de Treball de Front Unit, Sun Xunlan, tot i que, segons els experts, es podrien jubilar aviat.

La cap del govern regional de Hong Kong, Carrie Lam, ha començat a trencar barreres a la perifèria del règim, i no s'ha d'oblidar que la veïna Taiwan té una presidenta, Tsai Ing-wen, però sembla que no va a passar el mateix en la renovació del partit que aquests dies s'està gestant al 19è congrés.

"No hi ha dones candidates amb probabilitats, ni de minories ètniques", assegura a Efe Kerry Brown, director de l'Institut de la Xina a King 's College de Londres, que destaca que la cúpula del partit segueix sent "decididament homogènia".

Delegades intervenen als passadissos del congrés del PCX.
Xi Jingping rep l'aplaudiment dels delegats al congrés del partit únic.
stats