Zelenski implora l'ajuda dels EUA comparant la guerra a Ucraïna amb l'11-S i Pearl Harbour

El president ucraïnès insisteix davant el Congrés nord-americà en la necessitat d'una zona d'exclusió aèria i més sancions

4 min
El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, en una compareixença telemàtica al Congrés dels EUA

WashingtonVolodímir Zelenski només ha necessitat 16 minuts per sacsejar la classe política nord-americana i pressionar-la perquè li ofereixi més ajuda militar per poder fer front la "brutal agressió" russa. El president ucraïnès s'ha dirigit al Congrés dels Estats Units amb un discurs molt emotiu –alguns congressistes no han pogut aguantar les llàgrimes– que bàsicament ha sigut una súplica de la urgència amb què Ucraïna necessita el suport nord-americà i una acció més decisiva per acabar amb un conflicte en què estan en joc els valors occidentals.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En les últimes setmanes, Zelenski ha demostrat la seva gran capacitat d'oratòria en un moment de crisi màxima, i com havia fet en anteriors ocasions ha dissenyat el seu discurs a mida de la seva audiència per ser com més efectiu millor i transmetre amb efectivitat el missatge d'urgència. Davant els congressistes, el president ucraïnès ha invocat dos dels episodis més foscos de la història recent dels EUA, l'atac a Pearl Harbour i els atemptats de l'11 de setembre del 2001, per intentar fer entendre la magnitud de la tragèdia que es viu a Ucraïna. "Estem vivint allò mateix cada dia", ha dit Zelenski. "Us necessitem ara mateix", ha insistit. Per aquest motiu ha reiterat constantment que els EUA "cal que facin més" davant el "moment més fosc" a Europa dels últims temps. "És un terror que Europa no ha vist en vuitanta anys i estem demanant una resposta del món", ha dit.

Zelenski compareix davant del Congrés dels Estats Units.

La resposta més urgent, per a Ucraïna, és la posició més decisiva dels Estats Units, i en especial del seu president, Joe Biden. Zelenski s'hi ha dirigit directament, en anglès, recordant-li que és "el líder d'una gran nació" però que, a banda, també té l'opció i el poder per ser "el líder del món; és a dir, el líder de la pau".

Atac als valors occidentals

Ucraïna basa la seva posició en el fet que el que està patint no és només un atac a la seva integritat, sinó que ho és "al destí del país" i, encara més, "als valors" compartits de la societat occidental. "El desig de felicitat, dels nostres somnis nacionals..., els mateixos somnis que vosaltres, com qualsevol altra persona als Estats Units". Zelenski ha fet ús de l'empatia, de manera molt efectiva, per commoure uns congressistes nord-americans totalment entregats.

El discurs no només ha estat ple de retòrica, sinó també de peticions explícites. Una de les demandes recurrents, i que ha tornat a posar sobre la taula, és la implementació d'una zona d'exclusió aèria, una opció que de moment els Estats Units no veuen amb bons ulls, especialment des de la Casa Blanca, que qualifiquen aquest pas com una escalada que podria fer créixer l'agressivitat russa. "De debò que és demanar massa?", ha preguntat retòricament Zelenski, que ha argumentat que seria la millor opció per no permetre que Rússia terroritzi les ciutats ucraïneses. "I si és demanar massa, oferim una alternativa", ha proposat: que s'enviïn més armes a Ucraïna, especialment equipament de defensa antiaèria que pugui fer front als bombardejos russos. "Armes que sabeu que existeixen, i vosaltres les teniu", ha recordat Zelenski, en una pressió gens dissimulada perquè els EUA entreguin encara més material militar.

Recuperant l'estratègia de recórrer a imatges comunes de l'audiència a la qual es dirigeix (ja ho va fer, per exemple, al Parlament britànic citant Winston Churchill), Zelenski, parafrasejant Martin Luther King i el seu "tinc un somni", ha dit que el que ell té és "una necessitat", que és "protegir el cel ucraïnès". Ucraïna no només demana això: també que s'apliquin sancions contra les elits russes, a tots els alts càrrecs del govern, "cada setmana, constantment, fins que la maquinària militar russa s'aturi". "Heu de fer més", ha repetit diverses vegades el president ucraïnès.

Zelenski, que sembla ja resignat que Ucraïna no entri a l'OTAN a curt termini, ha proposat una nova fórmula, una "nova aliança" que ha anomenat U24: la unió de països "responsables" que puguin fer front als reptes globals (no només conflictes, sinó també desastres naturals o humanitaris) de manera ràpida i eficaç –en menys de 24 hores–, davant el fracàs de les actuals institucions internacionals i multilaterals. Com a tancament, ha emès un vídeo amb la vida d'Ucraïna abans i després de l'atac: el so d'armes russes constant, plors i comiats dels refugiats, enterraments de víctimes i atacs a edificis civils. L'ovació dels congressistes nord-americans, tots dempeus, ha tancat un discurs que pot canviar la visió de molts congressistes sobre el següent pas a fer i posar encara més pressió al president Joe Biden perquè acceleri l'ajuda a Ucraïna per fer front a l'agressió russa.

800 milions de dòlars en ajuda militar

La Casa Blanca estava preparada per una resposta al discurs "significatiu, apassionat i convincent" del president ucraïnès i les seves demandes de reforços. Hores després de la compareixença de Zelenski davant el Congrés, Biden ha anunciat un nou paquet d'ajuda militar per valor de 800 milions de dòlars (en una setmana la xifra ja supera els mil milions de dòlars en material de seguretat), que inclou per primera vegada drons, "cosa que demostra el compromís amb enviar els nostres sistemes més innovadors per a la defensa d'Ucraïna", i una de les peticions de Kíiv.

A la nova entrega s'hi inclouen també 800 sistemes antimíssils, 9.000 míssils antitancs i 7.000 armes amb 20 milions de municions. "Seré honest amb vostès: la batalla podria ser llarga i difícil", ha dit Biden en un discurs des de la Casa Blanca en què ha anunciat a la comunitat internacional que "no tingui cap dubte" que els EUA "estan amb les forces de la llibertat, com sempre hem fet", i que tot l'esforç del país està per "fer front als desitjos d'un autòcrata contra el desig de la humanitat de ser lliure".

En paral·lel, el govern Biden ha anunciat el primer contacte d'alt nivell amb Rússia des de l'inici de la invasió, el 24 de febrer: aquest dimecres l'assessor de seguretat de la Casa Blanca, Jake Sullivan, ha parlat amb el seu homòleg rus, Nikolai Pàtruixev, a qui ha advertit de les "conseqüències i implicacions" de la possible decisió de Moscou d'utilitzar armes químiques o biològiques a Ucraïna.

stats