Zelenski també celebra el 9 de maig: "Molt aviat hi haurà dos dies de la victòria a Ucraïna"

El president ucraïnès compara la victòria sobre els nazis amb la guerra actual contra Rússia

2 min
Discurs de Zelenski el Dia de la Victòria sobre el nazisme

BarcelonaSol, amb l'habitual uniforme verd militar, sense cap arma ni vehicles al seu voltant. El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, desfila per l'avinguda principal de Kíiv, encara esquitxada de barricades, i parla directe a càmera en un missatge adreçat al poble ucraïnès en el Dia de la Victòria sobre el nazisme. Mentre a Moscou marxaven pels carrers milers de soldats en l'anual demostració de múscul militar rus, Zelenski s'erigia en símbol de totes les forces ucraïneses i llançava aquest missatge: "Molt aviat hi haurà dos dies de la victòria a Ucraïna. I hi haurà algú a qui no en quedarà cap".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president ucraïnès ha començat fent referència a la celebració del 30è aniversari de la independència del seu país (el 24 d'agost del 2021), remarcant un element que separa la història d'Ucraïna i la de Rússia, per davant de la commemoració del Dia de la Victòria, que celebren els dos països. I ha seguit amb una cita d'un filòsof ucraïnès, ben explícita: "No hi ha res més perillós que un enemic insidiós, però no hi ha res més verinós que un amic fingit". Que Rússia era aquest "fals amic" ho van constatar el 24 de febrer, diu Zelenski al vídeo. I l'arenga segueix: "Aquesta no és una guerra entre dos exèrcits. És una guerra entre dues visions del món". El president ucraïnès diu que Rússia no pot tolerar que siguin ciutadans lliures, que això molesta el Kremlin, que "els espanta".

Zelenski: "Molt aviat hi haurà dos dies de la victòria a Ucraïna"

Zelenski continua caminant i fent exhibició d'una de les grans armes que Ucraïna ha demostrat tenir: la capacitat de generar narratives i discurs, de traslladar el missatge a l'exterior i mantenir la moral dels seus ciutadans. Pel carrer només es mou ell, i les banderes blaves i grogues que onegen als edificis. "Avui lluitem aquesta guerra i no donarem a ningú ni un sol bocí de la nostra terra. Avui celebrem el Dia de la Victòria sobre el nazisme. I no donarem a ningú ni un sol bocí de la nostra història".

Les comparacions entre els russos i els nazis són constants. El president cita com les ciutats de Melitópol, Lugansk, Kherson, Berdiansk o Mariúpol, entre d'altres, van ser alliberades dels nazis en el seu dia, i seran alliberades dels qui les ocupen ara: "Lluitem per una nova victòria". I afegeix: "Van plantar bales i projectils a la nostra terra, però cap enemic va poder arrelar-hi".

"El mal ha tornat"

Al final del missatge ressonen les paraules que Zelenski va fer servir en el missatge de diumenge, en un comunicat previ a les commemoracions del Dia de la Victòria: "El mal ha tornat. Sota una forma diferent, amb eslògans diferents, però amb el mateix propòsit", va dir. En la nova proclama, el president ucraïnès ha reiterat que el país lluita per la seva independència i la llibertat que van guanyar els seus ancestres, i que només un "boig" voldria repetir una guerra com aquella: "El qui avui repeteix els horribles crims del règim de Hitler, seguint la filosofia nazi, copiant tot allò que van fer". I afegeix: "Està condemnat. Perquè l'han maleït milions d'ancestres quan ha començat a imitar el seu assassí. I per això ho perdrà tot".

stats