La defensa d'Òmnium admet que va impulsar la plataforma d'observadors internacionals del judici al Procés

Cuixart admet que la sentència "doldrà", però reclama no respondre amb "resignació"

Ot Serra
2 min
El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, i les vicepresidentes segona i tercera, Marina Llansana i Clàudia Pujol

BarcelonaÒmnium Cultural va impulsar la plataforma International Trial Watch (ITW), que va intentar sense èxit fer la tasca d'observació internacional al judici del Procés. En l'assemblea general ordinària de l'entitat celebrada a les Cotxeres de Sants de Barcelona, fonts de la defensa de l'entitat al judici del Procés han afirmat que el procediment del Tribunal Suprem ha permès "teixir aliances internacionals" i ha posat d'exemple la d'ITW, que al llarg de les 52 sessions ha contribuït al fet que molts experts en l'àmbit del dret i dels drets humans hagin assistit al judici amb l'objectiu de fer una tasca d'observació, per bé que ho han fet com a públic perquè Manuel Marchena els va impedir entrar en la condició que desitjaven.

Tot i que a la iniciativa li van acabar de donar forma diverses entitats com l'Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans, l'Institut Drets Humans de Catalunya, l'Acció Noviolenta, el Centre Irídia, el Col·lectiu Praga i l'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans, va ser Òmnium qui la va impulsar. "Ha existit perquè hi ha posat recursos, idees i oficina tècnica", han subratllat les fonts.

En la interlocutòria d'admissió de proves, en què el tribunal va situar el 12 de febrer com la data d'inici del judici, també descartaven reservar llocs a la sala per a les entitats que havien sol·licitat exercir tasques d'observació internacional, Amnistia Internacional i ITW. A banda de destacar que el judici seria televisat, els magistrats advertien de la possible manca d'independència d'un dels col·lectius. En una roda de premsa posterior, però, representants d'ITW negaven que el seu paper fos parcial. Fa uns mesos, Òmnium havia desmentit una de les portaveus de la plataforma, la catedràtica en dret constitucional Mercè Barceló, que havia anunciat a la Universitat Catalana d'Estiu que s'estaven fent els primers passos perquè hi hagués observadors internacionals al judici.

"La sentència ens doldrà"

Els socis d'Òmnium han presenciat aquest divendres la segona assemblea general ordinària del 2019 per, a banda d'aprovar el pressupost i conèixer la memòria anual, fer balanç del judici. Mauri ha explicat en declaracions als mitjans que en la trobada s'abordarà la resposta a la sentència. Una resolució que tant Mauri, com Cuixart, com Benet Salellas, advocat del president de l'entitat, han coincidit que serà "dura". "Ens doldrà", reconeix el president d'Òmnium en una carta escrita des de Lledoners i que ha llegit Mauri. "No patiu pels qui som a la presó, estarem forts si esteu units. Prepareu-vos, perquè la reacció a les sentències no sigui una resposta resignada, sinó un pas més en aquest camí cap a la llibertat", ha reflexionat Cuixart. A l'acabar la carta, els assistents s'han posat de peu al crit de "Llibertat, llibertat!"

stats