CCOO es desmarca de la mobilització de dissabte contra la sentència i UGT posa en dubte la seva presència

Consideren que la convocatòria no és "transversal" i que l'han acabat assumint l'ANC i Òmnium

Núria Orriols / Aleix Moldes
4 min
Els líders sindicals a Catalunya de la UGT, Camil Ros (e) i el de CCOO,  Javier Pacheco (d), al capdavant de la manifestació de l'1 de Maig a Barcelona

BarcelonaFeia setmanes que sindicats i entitats treballaven per tenir a punt una resposta a la sentència del Suprem i no van trigar més que unes hores, el mateix dilluns 14 d'octubre, a concentrar-se a la plaça de Sant Jaume i anunciar un manifest conjunt -signat inicialment per més de 100 associacions- amb una data per a una manifestació transversal: el 26 d'octubre la ciutadania protestaria contra les condemnes del Tribunal Suprem i a favor de la llibertat dels presos polítics. Però les negociacions posteriors no han fructificat com s'esperava i, segons ha pogut saber l'ARA, les entitats independentistes i els principals sindicats del país han arribat a una via morta. CCOO s'acabarà desmarcant de la manifestació i la UGT estudia de quina manera pot encaixar-hi, però tots dos assumeixen que són l'ANC i Òmnium Cultural les entitats que finalment acabaran promovent la mobilització al carrer Marina de Barcelona. Ara bé, fonts consultades d'Òmnium afirmen que ni CCOO ni UGT han comunicat oficialment a la resta d'entitats adherides a la manifestació que deixen d'estar-ho.

"Nosaltres consideràvem que la manifestació s'havia de basar en tres qüestions bàsiques, la llibertat dels presos, el diàleg i la cohesió social", explica a l'ARA la directora de comunicació de CCOO, Montserrat Ros. Segons ella, la mobilització ha acabat assumint un "rang partidista" encapçalat especialment per l'Assemblea. Tot i que el lema oficial de l'acte serà "Llibertat", el sindicat considera que l'ANC ha estat convocant pel seu compte centrant l'esdeveniment específicament en la independència. "Nosaltres som transversals, no podem sumar-nos a una part", apunta, i afegeix que no donaran suport com a organització a cap de les mobilitzacions d'un símbol unionista o independentista que es convoquen aquest cap de setmana.

Ara bé, no tothom de CCOO està d'acord amb el posicionament que ha pres el sindicat. Davant d'això, el sector independentista de CCOO s'ha organitzat i ja anuncia que participarà a la mobilització amb una pancarta pròpia. Alfons Bech, membre de CCOO, explica a l'ARA que han fet una declaració en què rebutgen la sentència i la "repressió" contra el moviment independentista. "El sindicalisme, com a conjunt de la classe treballadora i de la societat catalana, és plural respecte a la relació que ha d'existir entre Catalunya i Espanya. Però el sindicalisme sempre ha lluitat per les llibertats democràtiques, quan no existien, i per la seva defensa quan, com ara, estan amenaçades", expressa la declaració. En aquest sentit, consideren que "la pluralitat no pot convertir-se en una excusa per defugir el deure democràtic de defensar les llibertats, l'amnistia i el dret a l'autodeterminació".

El comunicat afegeix: "Fer de la preocupació per no ser percebuts com un instrument de l'independentisme l'element principal per prendre decisions pot portar els sindicats a posar-se de perfil en una lluita que no va d'independència, sinó que va de democràcia". Per aquest motiu, el sector independentista de CCOO crida els afiliats al sindicat a participar en totes les mobilitzacions pacífiques i també a les accions de lluita no-violenta.

Fonts d'Òmnium contradiuen aquest relat i assenyalen que el lema "Llibertat" ho engloba tot i és "transversal": "Es tracta de reclamar la llibertat dels presos, els drets fonamentals i la llibertat d'expressió". A més, matisen que el pacte és precisament que no hi ha convocants en aquesta mobilització, sinó adherits al manifest que van presentar el 14 d'octubre a plaça Sant Jaume entitats i sindicats, just després de conèixer la sentència del Tribunal Suprem. En aquest sentit, assumeixen que els últims moviments també es deuen a "equilibris interns" que han de fer amb l'organització a la resta de l'Estat.

Més tard, CCOO ha fet un fil de Twitter en què ha manifestat que treballa per "una manifestació que reivindiqui la llibertat dels presos, el diàleg per la solució política i la recuperació de la cohesió social". En aquest sentit, fien un canvi de posicionament en les converses que puguin tenir aquesta setmana les entitats i els sindicats.

UGT valora com poder participar

El cas d'UGT és similar. "Encara estem valorant de quina manera podem participar en la mobilització de dissabte", indica a l'ARA el secretari de mobilització i agitació del sindicat, David Papiol. Segons ell, l'interès que tenien era que la convocatòria apel·lés a la part més àmplia possible de la ciutadania. Tant UGT com CCOO respecten que l'ANC i Òmnium acabin convocant la manifestació i també que acabi sent una nova mostra de la indignació de l'independentisme, però consideren que aquest no era l'esperit del manifest que es va signar el 14 d'octubre.

Els dos sindicats majoritaris ja no es van sumar a la vaga general convocada per la Intersindical-CSC i la IAC. Aleshores van donar llibertat als seus afiliats perquè decidissin individualment si hi volien participar, fet que es podria tornar a repetir en aquesta ocasió. Tots dos sindicats afirmen que seguiran treballant perquè hi hagi un espai "transversal" per rebutjar la sentència i lluitar per la llibertat dels presos polítics.

Més enllà dels dos sindicats majoritaris, hi ha altres entitats que també s'han sentit molestes amb la deriva independentista que consideren que ha pres la manifestació. Entre elles LaFede.cat, que, no obstant, cridarà a la mobilització per a dissabte. Fonts de l'entitat expliquen a l'ARA que els hauria agradat que la crida hagués estat més transversal, però, tot i això, consideren que els signataris del manifest del 14 d'octubre poden sentir-se representats. Ara bé, LaFede.cat encara no ha decidit tampoc si s'hi sumarà com a organització.

Els comuns no garanteixen la seva presència

Són les entitats independentistes les que convoquen, però tota la ciutadania hi està cridada. També els representants dels partits polítics. Hi assistiran segur -com en la vaga general de la setmana passada- ERC, JxCat i la CUP, però els comuns tampoc han tancat la seva assistència. Fonts del partit consultades per l'ARA s'afegeixen als dubtes dels sindicats majoritaris i estudien de quina manera poden acabar sumant-s'hi. Per la vaga general també van donar llibertat perquè hi participessin els militants a títol individual. Els candidats a les eleccions generals del 10-N, Jaume Asens i Gerardo Pisarello, van acabar mobilitzant-se al costat de l'independentisme.

stats