Coronavirus i Mobile: exageració o prudència? Així ho veu la comunitat de subscriptors de l’ARA

A mesura que entre les empreses s'imposava la prevenció han guanyat pes els partidaris de la prudència

Ara
2 min
El MWC del 2020 pateix algunes cancel·lacions pels temors al coronavirus.

BarcelonaL'impacte del coronavirus sobre el Mobile World Congress ha anat creixent al llarg de l’última setmana i ha generat un gran debat, entre els que ho veuen una exageració i els partidaris de la prudència, a la comunitat de subscriptors de l’ARA.

Les primeres baixes, com la de LG el dimecres 5 de febrer, van generar pocs comentaris, i durant aquells dies la mort del doctor xinès que havia alertat del virus i l’intent de la Xina de contenir la indignació van ser el centre d’atenció:

Terete: “Tot plegat és una mica misteriós”

Enric_ara: “Jo no em crec res del govern xinès... La credibilitat es guanya amb transparència i seriositat... Han mentit, estan mentint i mentiran…”

Carles P: “El règim xinès hauria de ser condemnat per la comunitat internacional per la seva deixadesa i incompetència. La salut de les persones és més important que la reputació”

Baba: “Lamentablement ens expliquen només el que volen que sapiguem”

A finals de setmana, amb l’acumulació de cancel·lacions, es van multiplicar les veus que ho consideraven una exageració, i articles en aquesta línia com el de Josep Ramoneda i el de Sebastià Alzamora van ser aplaudits pels lectors:

Terra d'acollida: “Molta psicosi, hi ha”

Napo: “El món és obert. Prevenció, sí. Psicosi, no”

Joan Mateu Tort: “Com bé diu l'Alzamora, la reacció és absolutament irracional”

Maria Cinta Comet Segú: “I tant que és una exageració. No venir al MWC per si de cas, i seguir movent-nos en un món globalitzat al màxim, esdevé un pèl ridícul, que és ben diferent de ser o fer accions preventives”

Missandei: “Cap gran marca es pot permetre el risc de tenir un infectat per haver vingut, malgrat que la possibilitat que s'infectin aquí sigui baixíssima. S'arriba a extrems de prevenció poc raonables”

rogerdelluria: “Si se suspèn el MWC a Barcelona suposo que, amb la mateixa lògica de la precaució, se suspendran tots els congressos internacionals de qualsevol temàtica a tot el món, no? A Barcelona no s'ha declarat ni un sol cas de coronavirus i, per tant, és de les ciutats més segures per fer-hi congressos”

Les baixes d’empreses com Ericsson van generar crítiques de lectors que consideraven que la marca tenia poques novetats per presentar al Mobile World Congress i havia aprofitat el coronavirus com a excusa:

Mesdelmateix: “Aquests que no venen és perquè no tenen cap novetat!”

Joseph Red: “Si ets una empresa potent en l'àmbit mundial, tu no deixes d'anar a una fira d'aquesta envergadura només per la possibilitat no segura d'un virus. Això si realment vols fer negoci. Tret que no tinguis material per competir i l'excusa del virus et sigui una bona excusa per amagar la falta de models nous i idees noves”

Irene Vall Sala: “M'ensumo que no volen enfrontar-se a equips de primera divisió per por de perdre, i aquest virus els ha anat com anell al dit”

Mesdelmateix: “De voltar voltaran, a altres llocs! No venen perquè a Las Vegas ja van exposar el que tenien, i estan a zero idees!”

La situació de la Xina també ha generat comentaris que relacionen les baixes d’empreses del Mobile amb un interès ocult per perjudicar el país asiàtic, i la cobertura de la crisi del congrés en alguns mitjans de l’Estat també ha generat suspicàcies:

Gartor: “Tinc la sensació que hi ha alguns poderosos interessats en exagerar el problema del coronavirus per tal d’afeblir l'economia i la influència política xineses, encara que de passada es perjudiquin altres interessos de tercers”

Juli Pujade Villar: “Tot fa pudor que intenten rebentar el MWC i tocar l'economia xinesa”

Quim M: “Hi ha qui té por del coronavirus? O hi ha altres pressions...? L'any 2018 van fugir 4.000 empreses pressionades per una altra Corona…”

epinephelus alexandrinus: “Veient les diferents cadenes espanyoles de televisió, sembla que s’alegren que empreses importants de telecomunicació hagin decidit no assistir al Mobile World Congress”

Però, a mesura que entre les empreses s'imposava la prevenció, han anat guanyant pes els partidaris de la prudència i els comentaris a favor de la suspensió. Inicialment a contracorrent i donant per descomptat que primaria la voluntat de celebrar el congrés amb normalitat:

anna6: “Doncs jo dec ser de la part estúpida, perquè penso que no passa res si evitem riscos i per un any no s’hi va o no es fa aquesta fira”

jordi perez O'Shea: “Sembla que no enteneu la gravetat de la situació. El Mobile s'ha d'anul·lar abans de res per protegir els barcelonins”

Carme14: “Què tal si posem les persones per davant dels diners. El Mobile es pot fer més endavant”

M. Antonia Caravaca Ribera: “Crec que és una irresponsabilitat fer-lo. És abans la salut dels nostres conciutadans que el MWC, per més diners que doni. Les vides humanes no tenen preu, i no ens podem arriscar a transformar Barcelona en el nou focus de l'epidèmia”

Alícia: “Si no s'ajorna el congrés és evident que s'estan prioritzant els guanys del negoci, per davant de la seguretat de les persones”

Almogàvers: “Crec que s’hauria de cancel·lar o posposar, val més prevenir que lamentar després. Però presumiblement prevalen els interessos econòmics”

Però, cada cop més, malgrat que especialistes com Antoni Trilla han seguit recordant que no hi ha motius per a l’alarma, la balança s’ha inclinat a favor de la prudència, i fins i tot hi ha algun lector que ha rectificat la seva opinió inicial:

pabodi: “Ja era hora que alguna cosa passés per davant dels negocis i els diners, encara que sigui la prevenció, tot i que m'agradaria que haguessin sigut valors com el sacrifici, l'empatia, l'altruisme, l'ecologisme, etc. i no la por”

esbayot: “Com més aviat plantegin posposar-ho, millor. Quedarà un nyap amb tant degoteig de baixes... És un daltabaix? Sí, però està tocat de mort”

woman: “Clausurar-lo seria el millor perquè, encara que l'impacte econòmic sigui important per a la ciutat, si per desgràcia hi hagués un cas, això seria la derrota per molt temps, i les pèrdues econòmiques serien pitjors. Davant de tot això, més val ser prudents”

rogerdelluria: “Una possible explicació a les precaucions de les empreses expositores és el pànic que tenen que Huawei, la principal empresa xinesa del sector i una de les més importants del món, ha reservat 10.000 metres quadrats al MWC. I, evidentment, no es fien que tots els assistents d'aquesta empresa hagin passat la quarantena obligatòria de 14, ara diuen que 24, dies. Després de llegir el que diu l'Oriol Mitjà, crec que té raó, i cal ajornar el MWC uns mesos”

*Alguns comentaris han estat editats lleugerament. Si tens qualsevol dubte o suggeriment, ens pots escriure a web@ara.cat.

stats