Crisi climàtica

El foc de Tenerife ja ha cremat l'1,6% de l'illa: "Mai ho havíem vist a les Canàries"

Més de 7.600 persones entre confinades i evacuades de vuit municipis del nord-est de l'illa

ARA
3 min
Veïns d'Igueste de Candelaria observen les flames al costat d'un camió de bombers.

Fora de control, l'incendi forestal que dimarts es va declarar a l'illa canària de Tenerife ja ha calcinat almenys 3.273 hectàrees en un perímetre de 41 quilòmetres, és a dir, l'1,61% del territori. La virulència de les flames i la dificultat d'accés a causa de l'orografia del terreny fan que el foc tingui un potencial d'escampar-se enorme, perquè avança en diferents fronts i el vent propicia que elements incandescents surtin disparats i provoquin nous focus. "Això no ho havíem vist mai". Ara per ara, hi ha unes 7.600 persones entre evacuades i confinades de vuit municipis de la zona, la majoria residents a El Rosario i La Orotava, al nord-est de l'illa.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

La tarda de dijous es van tancar tots els accessos al parc del Teide per evitar que hi hagi turistes circulant per les carreteres i facilitar així el pas i la feina dels equips d'extinció. Un dispositiu d'unes 220 persones han passat la nit treballant sobre el sector nord-est de l'incendi. Durant aquest divendres el dispositiu s'ha ampliat i treballarà conjuntament amb 16 mitjans aeris.

Fernando Clavijo preveia que la nit "seria determinant" i no descartava que es decretessin més ordres d'evacuació o de confinament. En l'última actualització, d'aquest divendres a la matinada, hi havia evacuacions en vuit municipis, i unes 3.800 persones estaven confinades a la localitat de La Esperanza, al nord-est de l'illa. No es descarta, fins i tot, que durant aquest dimecres hi hagi més ordres d'evacuació o de confinament si les condicions meteorològiques no milloren.

És "l'incendi més complex de les Canàries en els últims 40 anys", indicava dijous el president canari, Fernando Clavijo, que lamentava que, malgrat tots els esforços dels 350 bombers i dels 200 militars desplegats, el foc afectés sis nuclis urbans. I el pitjor de tot és que les previsions meteorològiques de cara al cap de setmana són de més calor. Per això, aquest divendres serà vital per poder frenar l'avanç de les flames. També la meteoròloga Victoria Palma, assessora del Cabildo de Tenerife, subratllava la magnitud del foc forestal: capaç de fer créixer una columna de fum d'entre tres i quatre quilòmetres i amb pics de sis metres en plena nit, quan habitualment les flames descendeixen. Les altes temperatures també juguen en contra dels equips d'extinció per accedir al terreny que crema.

L'especialista afirma que l'incendi "està creant la seva pròpia meteorologia", amb un potencial que mostra l'abundància de volves, l'efecte causat per les fortes ratxes de vent per escampar trossos d'arbres incendiats, cosa que provoca petits incendis secundaris en diferents zones.

A conseqüència del foc, l'índex de qualitat de l'aire dels municipis afectats és desfavorable i, segons els experts, conté una barreja de gasos i petites partícules. Això fa que les autoritats hagin desaconsellat la pràctica esportiva a l'exterior i hagin recomanat que la població tanqui les portes i finestres de les cases o faci servir mascaretes FPP2 a l'exterior per evitar problemes respiratoris.

Una parella retirant objectes de casa seva per protegir-los del foc, a Tenerife.
Una jove marxant de casa seva amb el seu gosset als braços.
Un avió descarregant aigua a l'incendi que crema des de dimarts a Tenerife.

Les autoritats han habilitat una línia de telèfon per informar els turistes sobre la situació a l'illa. Es tracta del número 922 25 54 33, que atén amb horaris de 10 h a 21.30 h, en horari peninsular.

stats