Medi ambient

El Futur és Ara: neix una gran aliança per empènyer la transició energètica

Una desena d'entitats envien un missatge "urgent" al Govern perquè acceleri polítiques de reducció de les emissions de CO2

3 min
Un moment de la presentació del Futur és Ara, aquest dissabte al matí, al CCCB

BarcelonaDiagnosis, compromisos de reducció d’emissions i fins i tot una llei de canvi climàtic pionera que està en vigor però pendent de desplegar-se. La feina feta en els darrers anys a Catalunya en àmbits com la reducció d’emissions, la transició cap a les energies renovables i la preservació de la biodiversitat és insuficient: cal accelerar i sobretot passar a l’acció. "El futur és ara", han clamat aquest dissabte a l’uníson una desena d’entitats d’àmbits diversos en un missatge dirigit a la Generalitat, al conjunt d’administracions i la societat perquè s’abordin els reptes urgents que planteja una crisi climàtica que ja té conseqüències.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

Els impulsors d’aquesta trobada pionera són dues entitats de creació recent, Renovem-nos, que neix del món acadèmic i del medi ambient, i Oikia, on també es troben persones amb diferents bagatges professionals i polítics. “Aquest vol ser un acte de força, transversal, per demanar que les fites científiques que han de ser el nostre referent del desenvolupament dels anys vinents deixin de ser ignorades”, remarca Sergi Nuss, portaveu de Renovem-nos, sobre l’acte celebrat aquest migdia al CCCB.

Entorn dels dos impulsors, s’hi han sumat altres entitats i moviments amb el propòsit d’empènyer cap a objectius que són cada cop més urgents: la reducció d’un 43% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle de cara al 2030 accelerant la transició energètica pendent i restaurar almenys el 30% dels ecosistemes. D’aquí, se’n desgranen set eixos d’acció que traslladen al Govern.

“Fins ara hem fet molt bona feina de diagnosi, però no executem i ha arribat l’hora d’engegar”, subratlla Ignasi Llorente, portaveu d’Oikia. Assegura que els anys vinents els sobreesforços que calen són grans a tots els nivells: econòmic, industrial, social, però que la reconversió que ha de donar-se “pot ser una oportunitat i aportarà guanys a molts nivells”. Entre els promotors d’Oikia, nascuda al febrer, hi ha Joan Herrera (ICV); Josep Rull (Junts); Raül Romeva (ERC); la presidenta de la Xarxa per a la Conservació de la Natura, Cristina Sánchez, i la gerent de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, Carme Borrell.

Superar “l’enganyifa”

La jornada El Futur és Ara vol ser un punt d’inflexió per deixar enrere “la inacció”, que ja té costos de tota mena, socials i també econòmics, recorda Nuss. “Si Catalunya hagués de comprar al mercat els drets de les seves emissions en un any, l’import pujaria més de 3.500 milions d’euros, un 1,5% del PIB”, cita a tall d’exemple. I continua: “S'han de fer fulls de ruta arreu, a tots els nivells i en tots els àmbits per reduir aquestes emissions i impulsar la transició”.

“Caldrà prendre decisions incòmodes”, ha reconegut el geògraf i consultor de planificació de territori Juan Requejo, a propòsit del desplegament de les renovables arreu. Ha insistit que, malgrat que l’autoconsum i les comunitats energètiques són molt importants, “no n’hi haurà prou”, i que per això no es pot percebre les renovables com es percep "una nova autovia o una central nuclear".

La reducció del consum i de la generació de residus és una altra de les urgències d’aquesta transformació, ha apuntat el catedràtic d’ecologia i fundador del Creaf, Jaume Terradas: "L'emergència ambiental que tenim ve d'una enganyifa, la del creixement infinit; confonem creixement amb progrés". A Catalunya, ha recordat, caldrien 12 cops la superfície del país i els recursos que té per satisfer la demanda de consum que estem fent actualment.

En el capítol de la restauració, ha dit la doctora en ciències biològiques de la UB Cristina Sánchez, hi ha molt camí per fer i ja s'ha entrat en una fase crítica: s'han superat sis dels vuit límits que fan del planeta un lloc "segur", segons recordava un estudi recent de Nature. La llista de deures és llarga: restaurar planes al·luvials pot reduir els danys per les inundacions un 70%, plantar arbres i zones verdes ajuda a reduir la temperatura de les ciutats fins a 12 graus i, en el camp de la mitigació, segons Sánchez, reactivar els ecosistemes ajudarà en bona part a apaivagar les conseqüències que la crisi climàtica pot tenir sobre el planeta.

stats