Mèdia 01/07/2013

TVE recupera la teoria de la conspiració

Un reportatge diu que ETA va cometre els atemptats de l'11-M. TVE es disculpa i el PSOE demana responsabilitats

Ara
2 min

BarcelonaLa reacció immediata del govern espanyol després dels atemptats de Madrid de l'11-M va ser atribuir-ne l'autoria a ETA. Fins i tot quan es disparaven les evidències que apuntaven a l'islamisme l'aleshores ministre de l'Interior, Ángel Acebes, apuntava a la banda basca. La presumpta autoria etarra dels atemptats no va ser mai abandonada del tot per un PP traumatitzat per haver perdut unes eleccions que considerava guanyades, i 'El Mundo' va fer una inesgotable campanya per defensar la teoria de la conspiració, segons la qual els socialistes haurien manipulat el procés d'investigació amb l'objectiu d'exculpar ETA. Ara aquesta teoria ha sigut ressuscitada per Televisió Espanyola, que en un reportatge emès aquest cap de setmana insisteix a vincular ETA als atemptats.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El polèmic reportatge on es considera que ETA va ser l'autora dels atemptats de Madrid del 2004 es va veure en el programa 'Parlamento', emès aquest cap de setmana pel Canal 24 horas de TVE. En un reportatge sobre l'homenatge que el Congrés va retre a les víctimes del terrorisme el passat 27 de juny la veu en off assenyala: "Ja fa més de tres anys que ETA no comet cap acte violent, encara que romanen gravats en la nostra memòria atemptats com els d'Hipercor o l'11-M".

La direcció del programa 'Parlamento' de TVE ha demanat aquest dilluns disculpes per la "frase desafortunada" que apareix en el reportatge sobre les víctimes del terrorisme. Fonts de RTVE han explicat a Efe que "la direcció del programa vol demanar disculpes perquè evidentment no hi havia intencionalitat" i han assegurat que la frase és "desafortunada i ambigua". Les mateixes fonts han recalcat que "es nota clarament" que no hi ha intencionalitat perquè després d'aquest comentari es visualitza un gràfic, amb dades facilitades pel ministeri de l'Interior, en el qual es fa un recompte de les víctimes del terrorisme a Espanya i s'explica que ETA ha causat 829 morts, el terrorisme internacional 230, els Grapo 82 i altres (GAL, Triple A, FRAP) 239. Això vol dir que els morts de l'11-M no són atribuïts a ETA.

Però, si no hi ha intencionalitat, tal com afirma l'ens públic espanyol, com s'explica la frase? El redactor va cometre un error? O potser té la teoria tan interioritzada –amb desenes de portades d''El Mundo' dedicades al tema– que l'ha donat per bona? Les explicacions de TVE no han convençut els socialistes. Pel portaveu del PSOE en la comissió mixta de RTVE al Congrés, Juan Luis Gordo, amb aquest programa "s'ha tornat a ressuscitar la teoria de la conspiració d'ETA i l'11-M". "Ens sembla una falta de professionalitat i responsabilitat política", ha dit Gordo, que ha anunciat que el seu grup demanarà al president de RTVE, Leopoldo González-Echenique, que, si s'escau, "actuï en conseqüència depurant tot tipus de responsabilitats en l'emissió d'aquest reportatge".

stats