Dígits i andròmines
Mèdia 06/08/2021

17 mòbils 5G per menys de 400 euros

Samsung i les marques xineses ocupen la gamma mitjana dels telèfons compatibles amb les noves xarxes gràcies a la penetració d'aquestes a la Xina, Corea del Sud i els EUA

5 min
El OnePlus Nord2 té una càmera frontal de 50 megapíxels

Un dels dubtes més habituals dels últims mesos entre els consumidors és si ja val la pena canviar l'smartphone que tenen per un model que sigui compatible amb les xarxes mòbils de cinquena generació, l’anomenada 5G, que les operadores de telecomunicacions estan promocionant intensament. La resposta correcta té diversos matisos, que depenen del rendiment que cada usuari pugui treure de les prestacions de la 5G –nominalment: més velocitat de connexió, menys latència i capacitat per atendre més dispositius amb cada antena–, de la cobertura 5G que hi hagi a la seva zona i, sobretot, de la seva qualitat: en general, i mentre les companyies no facin ús de les freqüències que el govern de l’Estat els acaba d’adjudicar en subhasta, un consumidor no apreciarà gaire diferència amb el que obté fins ara amb bona cobertura 4G.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Tanmateix, la consulta sobre la conveniència del canvi de telèfon va perdent sentit. En la pràctica, cada vegada serà més habitual que a l’hora de renovar l'smartphone, els models que us ofereixin siguin compatibles amb la 5G. En el primer trimestre de l’any passat només ho eren un 7% de les unitats venudes al món, però un any després ja ho són gairebé el 40%. El motiu són els desplegaments generalitzats de serveis 5G a la Xina, Corea del Sud i els EUA, que van molt pel davant d’Europa i justifiquen que les principals marques de telèfons produeixin i venguin models compatibles. El fenomen s'ha accelerat tant que si fa un any es podien comptar amb els dits d’una mà i eren tots de gamma alta, actualment també hi ha una oferta força àmplia en la gamma mitjana. Establint arbitràriament un preu màxim de 400 euros, he trobat un total de 17 models de nou marques diferents.

Val a dir que tots són de sistema operatiu Android –més endavant parlaré dels iPhones amb 5G– i pràcticament tots pertanyen a marques xineses que en els últims anys han tingut un creixement espectacular gràcies sobretot a uns preus tan assequibles que resulten difícils de justificar si els factors estrictament industrials no van acompanyats d’una explotació més o menys encoberta de les dades personals dels usuaris. Tot i això, si aquesta explotació no us amoïna o bé esteu disposats a fer una mica de feina suplementària per blindar-los –aplicant mesures de configuració que hem explicat en altres ocasions–, trobareu algunes propostes d’interès.

Mòbils Poco, submarca de Xiaomi.

En general, un mòbil 5G per sota dels 400 euros té una pantalla de sis polzades i mitja o més, amb tecnologia AMOLED (millor visibilitat en exteriors) en la banda alta de preus i IPS en la baixa, una densitat que ronda els 400 píxels per polzada i una freqüència d’actualització de 90 Hz. El processador procedeix de la nord-americana Qualcomm o de la taiwanesa MediaTek, la dotació de memòria RAM arrenca en els 4 gigabytes (GB) i la capacitat d’emmagatzematge més habitual són 128 GB. La meitat dels aparells porten una bateria de 5.000 mil·liampers hora (mAh) i l’altra meitat la tenen de 4.000 o 4.500 mAh. Tots inclouen algun sistema de càrrega ràpida, on dominen els carregadors de 15 o 18 W però que arriben en algun cas als 65 W, que permeten assolir el 80% de la càrrega en només mitja hora. En canvi, en aquesta categoria cal renunciar a la pràctica càrrega sense fils, reservada a models més cars. A diferència d’aquests, en canvi, pràcticament tots els mòbils 5G de menys de 400 euros porten minijack de sortida d’auriculars. Tots menys un inclouen antena NFC de proximitat per fer pagaments amb les aplicacions bancàries que ho permeten. Finalment, les dotacions de càmeres són molt diverses, però tots porten ja tres o quatre captadors al darrere, el principal gairebé sempre de 48 megapíxels (mpx). Per a les selfies, al davant hi ha més varietat: des dels 8 fins als 44 mpx, i en dos casos es combinen dos captadors frontals per millorar la qualitat dels desenfocaments del fons.

La Xina domina el llistat

Repassem ara la llista per marques segons el rànquing de vendes al mercat europeu: Samsung, l’única firma no xinesa d’aquest segment de mercat, aporta tres opcions: Galaxy A22 5G (tres càmeres principals més una frontal de 8 mpx; 229 €), A32 5G (quatre càmeres principals, selfie de 13 mpx; 279 €) i A42 5G (també quatre càmeres, més una frontal de 20 mpx; 325 €). Potser escaldada per l’incident de fa anys amb un model de Galaxy Note, la firma sud-coreana és conservadora amb els carregadors: tots tres són de 15 W.

La xinesa Xiaomi ofereix quatre models 5G, dos amb la marca pròpia i dos més amb la submarca Poco. De fet, el Poco M3 Pro 5G (càmera frontal de 8 mpx) és el més barat de la llista, 170 €, i el Redmi Note 9T (13 mpx) és el segon, 190 €. Tots dos porten 4 GB de RAM, minijack d’auriculars i carregador de 18 W, mentre que els seus germans grans Poco F3 (pantalla de 120 Hz, 299 €) i Mi Lite 11 5G (399 €) són més generosos, amb 6 GB o 8 GB, i carregadors de 33 W, però prescindeixen del minijack. En canvi, tots quatre comparteixen una característica que cap altra marca ofereix: porten emissor infraroig per fer-los servir com a comandament a distància del televisor o altres equips electrònics.

Oppo disposa de tres telèfons 5G en aquesta gamma, tots amb 8 GB de RAM i 128 GB de capacitat: A73 5G (l’únic dels 17 sense antena NFC, 259 €), Reno 4Z 5G (pantalla de 120 Hz, dues càmeres frontals, 319 €) i Find X3 Lite (càmera principal de 64 mpx i frontal de 32 mpx, carregador de 65 W, 399 €).

OnePlus, que s’està integrant en la seva matriu Oppo -part del mateix grup BBK que Vivo i Realme- parteix del model Nord CE 5G (càmera principal de 64 mpx i frontal de 16 mpx, carregador de 30 W, 299 €) fins al recent Nord2 5G (càmera principal de 50 mpx i frontal de 32 mpx, carregador de 65 W, 399 €).

La mencionada Realme ofereix el tercer mòbil més econòmic dels 17: el Realme 8 5G costa 199 €, amb 4 GB de RAM i 64 GB d’emmagatzematge. Tot i això, porta bateria de 5.000 mAh, càmera principal de 48 mpx i frontal de 16 mpx.

Tancant l’estol de marques de BBK trobem dos models de Vivo: l’Y52 5G combina 4 GB de RAM, 128 GB de ROM i 5.000 mAh de bateria per 259 €, mentre que el V21 5G (399 €) duplica la quantitat de RAM però redueix la bateria fins als 4.000 mAh (això sí, amb carregador de 33 W) i té la càmera frontal amb més resolució de tot el lot: 44 mpx.

Finalment tenim dues marques veteranes amb 6 GB de memòria RAM i 128 GB de ROM: Motorola (propietat de Lenovo) té en el Moto G 5G Plus (225 €) la pantalla més grossa de totes: 6,7 polzades, doblement perforada per les dues càmeres frontals, la principal de les quals és de 16 mpx. En canvi, el model 20 5G de TCL (270 €) en té només una de 8 mpx.

Apple, a l’espera

Ara com ara, el menys car dels smartphones Apple amb 5G és l’iPhone 12 mini, que costa 809 euros, el doble del llindar de preu que ens hem fixat en aquesta ocasió. Tots els iPhones emblemàtics de la marca són compatibles amb 5G, i això explica que el 39% dels mòbils 5G venuts al primer trimestre generessin el 69% de la facturació total del mercat. Per tenir un iPhone amb 5G més assequible caldrà esperar fins a l’any que ve, quan està previst que Apple inclogui la compatibilitat amb 5G en el model bàsic, l’iPhone SE, que ara costa 489 € només amb 4G. 

--------------------------------------------------------------------

stats