8TV ja no emet, Catalunya es queda sense televisió privada
El jutjat determina que s'obri ja la fase de liquidar l'empresa Edicat
BarcelonaEls terminis han vençut, les pròrrogues han expirat i, finalment, el cable metafòric s’ha desconnectat. A mitjanit d’aquest dilluns, 8TV ha deixat d’emetre per la TDT. Es complia així la instrucció de l’administrador concursal, que determinava “el cessament de l’activitat i l’inici de la liquidació concursal”. Si fa tot just un any hi havia quatre canals privats d’àmbit català –ni que fos amb audiències migrades– des d’aquest dimarts ja no n’hi ha cap. Al finals de desembre va desaparèixer FibraCat, va seguir Barça TV i, amb la present desconnexió, cauen també 8TV i Verdi Classics.
La desaparició de 8TV no arriba precisament per sorpresa. L’empresa adjudicatària del múltiplex privat català, Edicat, va declarar-se en preconcurs de creditors just abans de l’estiu. Durant aquest temps, no hi ha hagut un pla de viabilitat que permetés al jutjar confiar en la capacitat de la companyia de pagar els seus deutes, que es concentren fonamentalment en el proveïdor Cellnex, encarregat de transportar el senyal dels quatre canals del múltiplex, a un cost d’1,8 milions d’euros anuals.
En termes mèdics, 8TV mor per una fallada multiorgànica. Des que la va comprar Nicola Pedrazzoli al grup Godó, ara fa dos anys, no s’han complert les previsions d’audiència ni remotament. El share del canal ha rondat aquesta última etapa el 0,8%, molt lluny del 4% al qual s’aspirava. I, per acabar-ho de complicar, la clausura de Barça TV ha suposat un cop inassumible per a Edicat, ja que el Barça pagava 1,4 milions anuals com a arrendament del múltiplex gestionat per l’empresari, de manera que amb això quasi cobria tot el cost del senyal.
El fet d’entrar en preconcurs de creditors va motivar, a més, que la Generalitat hagués de denegar la subvenció a projectes a la qual s’havia acollit anteriorment el canal. L’any passat, per exemple, Edicat va ingressar 501.000 euros sota aquest concepte. I, per si tots aquests factors no fossin suficients, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya va iniciar el 4 d’octubre els tràmits per treure-li la llicència a Pedrazzoli, pas imprescindible per poder-la tornar a posar a concurs, si finalment s’opta per aquesta via, i en el cas que sorgeixi alguna iniciativa que vulgui intentar una aventura a la TDT. Tenint en compte els precedents i la dificultat de monetitzar un projecte privat, una iniciativa a fons perdut es perfila com a més plausible.
Mentrestant, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals s’ho mira des d’una certa distància –es tracta d’un múltiplex assignat com a privat– però amb interès. L’ens públic té l’obligació d’emetre tots els seus canals en alta definició abans d’un any, cosa que no està passant encara amb l’Esport 3. Per fer-ho, necessita trobar lloc en algun altre múltiplex, a banda del que gestiona. En èpoques anteriors, de fet, ja havia rellogat a 8TV –quan encara estava gestionada pel grup Godó– espai entre els seus canals, a 1,4 milions anuals, per oferir l’emissió en HD de TV3. Amb tot, difícilment l’ens assumirà el cost de tot el múltiplex, així que s’està a l’espera de saber si apareix una iniciativa privada, o civil, que permeti recuperar les emissions televisives en el múltiplex extingit aquesta nit.