Al Merlí li surt una competidora

Pepa López interpretarà una cap d’estudis molt estricta a la segona temporada de la sèrie de TV3

La majoria d’escoles catalanes estan a punt de tancar per vacances, però a l’Institut Àngel Guimerà l’activitat aquests dies és més intensa que mai. Des de principis de maig, professors i alumnes omplen les aules i els passadissos del centre juntament amb càmeres, tècnics, maquilladors i la resta de l’equip de Merlí, que a finals del mes que ve completaran el rodatge de la segona temporada de la sèrie. Els nous capítols s’estrenaran a TV3 al setembre, coincidint amb l’arrencada del pròxim curs escolar.

El director de la sèrie, Eduard Cortés, promet que aquesta segona etapa serà “més intensa que la primera”. “Al primer capítol havíem de presentar molts personatges i començar a escalfar trames. Ara arrenquem amb moltes línies que ja estan molt amunt i que seguiran evolucionant cap a situacions encara més àlgides”, explica.

També ajudarà a accelerar els esdeveniments la introducció de nous personatges, entre els quals en destaquen dos de femenins: una mestra i una alumna. Pepa López donarà vida a la Coralina, la nova cap d’estudis, que, segons el creador i guionista de la ficció, Héctor Lozano, es convertirà en una “competidora” per al Merlí ( Francesc Orella). “Des del principi es cauen malament”, afegeix, i avança que això provocarà, fins i tot, que l’Eugeni ( Pere Ponce), el professor de català que a la primera temporada era el gran rival del Merlí dins del claustre, deixi de ser vist com “el dolent”, perquè “arriba algú pitjor”. L’equip docent es reforçarà també amb l’arribada d’un nou professor de castellà ( Ferran Rañé) que substituirà el difunt Santi ( Pep Jové), i una nova mestra d’anglès ( Sandra Monclús) per ocupar el lloc de la Laia ( Mar del Hoyo).

Pel que fa als alumnes, la novetat és l’Oksana, una noia adoptada d’origen ucraïnès interpretada per Laia Manzanares. “El personatge és una bomba”, assegura Carlos Cuevas, que dóna vida al Pol. L’actriu deixa clar que l’Oksana “no té pèls a la llengua” i avança que al primer capítol ja “passa una cosa forta” entre ella i el Marc ( Adrian Grösser). De fet, segons Cortés, en aquesta segona temporada, “des dels primers capítols ja hi ha molt de drama, molt de conflicte”.

La principal crítica que Merlí va rebre durant la primera temporada va ser el poc pes que hi tenien les dones. Ara això s’intenta corregir amb l’arribada de la Coralina i l’Oksana, però també amb noves trames que aprofundeixen en la vida de les altres noies de la classe i amb la introducció de dos capítols centrats en dones filòsofes, que havien sigut absents fins ara. Així, el pensament de Judith Butler i d’ Hipàrquia servirà de fil conductor en dos episodis d’aquesta nova etapa, que també es fixarà en l’obra de pensadors com Kant, Descartes o Hobbes.

Relació amb l’audiència

El rodatge d’aquesta temporada té lloc en un context molt diferent del de la primera: fa un any Merlí era només un projecte de TV3 encara desconegut, i ara s’ha convertit en un fenomen amb milers de fans, grans audiències -va ser la primera temporada d’una sèrie més vista a la televisió pública des del 2008- i  ha fet el salt a Espanya a través de La Sexta. Això ha dificultat alguns dels rodatges que s’han fet a l’exterior, ja que sovint l’equip s’ha vist envoltat de curiosos que volien descobrir secrets dels nous episodis.

Però tot i això, els actors valoren molt positivament la relació amb els seguidors de la sèrie. “La gent ens explica històries reals que emocionen i motiven”, diu Pau Poch, l’actor que dóna vida a l’Ivan. “És afalagador veure que la sèrie commou gent de diferents edats, no només adolescents”, afegeix Júlia Creus (Mònica), que ha rebut missatges de noies “que s’han trobat amb el conflicte de veure’s exposades”, tal com li va passar al seu personatge quan un vídeo eròtic va circular entre els alumnes de l’institut. “Tu els pots ajudar una mica, però ells també t’ajuden a conèixer millor el personatge”, diu Candela Antón (Berta).

L’excel·lent rebuda de la sèrie ha generat entre els actors “molta més tranquil·litat a l’hora d’actuar”, però també “nervis per estar a l’altura” de la primera temporada, diu Grösser. En aquest sentit, el coach dels intèrprets joves, el també actor Isaac Alcayde, els ha deixat clar, segons Poch, que l’èxit de la sèrie els obliga a ser ara “més exigents”. Segons Lozano, el bon resultat obtingut fins ara “dóna seguretat però no condiciona”, i es mostra convençut que els nous guions “estan a l’altura de la primera temporada”.

De moment no s’ha parlat d’una possible tercera etapa de Merlí, però segons Lozano el guió deixa oberta la possibilitat de continuar. Al setembre els alumnes començaran segon de Batxillerat, però aquesta temporada només els durà fins al final del primer trimestre.

Així afronten la nova temporada

Merlí (Francesc Orella)

“El personatge té el caràcter que té i en això no canvia: li agrada fotre canya”, diu Francesc Orella. El Merlí seguirà vivint amb la seva mare ( Anna Maria Barbany) i el seu fill, el Bruno, amb qui ha trobat “una certa harmonia”. La relació amb la Gina ( Marta Marco) “es consolida”, tot i que el personatge no deixarà de mostrar interès per altres dones, com la mare de l’Ivan ( Anna Ycobalzeta), amb qui ja es va embolicar. “Passaran coses en aquest sentit”, avança Orella.

Coralina (Pepa López)

La nova cap d’estudis i professora d’història “és una dona íntegra” a qui “li molesta que les coses no siguin com han de ser”, segons Pepa López. L’actriu reconeix que el personatge “no té tant èxit” entre els alumnes com el Merlí: “Hi ha un sector d’adolescents que l’odiarà, però potser a alguns els atreu, perquè és molt sarcàstica”. Amb tot, la Coralina “no és un monstre, és humana i té punts vulnerables”. “Provocarà moltes reaccions a l’espectador”, diu Francesc Orella.

Bruno (David Solans)

El Bruno ja no va rapat. El fill del Merlí s’ha deixat créixer els cabells, en un gest que vol simbolitzar la transformació que li ha suposat la seva sortida de l’armari. “Vam voler que es notés la diferència entre una persona que està bé amb si mateixa i una que viu dins d’una màscara”, diu David Solans. “L’any passat era desastrós. Ara està en un bon moment de la seva vida”, explica l’actor. El nou Bruno, “més alegre” i amb “més ganes de viure”, protagonitzarà una història d’amor.

Oksana (Laia Manzanares)

La classe dels peripatètics acollirà una alumna nova, l’Oksana, una repetidora que arriba amb ganes de fer-se veure. “És una tia canyera, no té pèls a la llengua”, explica Laia Manzanares. Tot i així, la relació amb els seus nous companys serà fluïda, i amb el Merlí també: “Li cau molt bé”, diu l’actriu.


Marc (Adrian Grösser)

El Marc guanyarà protagonisme amb trames pròpies que permetran descobrir “una part més íntima” del personatge, segons Adrian Grösser. Els espectadors entraran a casa seva i coneixeran el seu germà ( León Martínez), “un noi més aviat problemàtic” que començarà ESO al mateix institut.


Tània (Elisabet Casanovas)

La Tània deixarà de ser només l’amiga del Bruno i adquirirà més personalitat pròpia. “Li passaran coses. És una Tània un pèl més madura i això la portarà a prendre algunes decisions”, explica Elisabet Casanovas. Segons David Solans la relació entre ella i el Bruno “evolucionarà” i “guanyarà puresa”.


Oliver (Iñaki Mur)

L’Oliver es prepara per passar a primer pla mostrant una nova faceta. “Hi haurà l’Oliver divertit de l’any passat, però també un de més fosc”, avança Iñaki Mur. L’actor recorda que “es van sembrar moltes coses que li podien passar” i en estirar aquests fils “s’entendrà el perquè de moltes coses”.


Berta (Candela Antón)

Al contrari que l’Oliver, la Berta farà un trànsit cap a una cara més lluminosa. “L’any passat se la va veure com una tia fosca, amb mala hòstia. Ara sortirà la seva part més tendra”, diu Candela Antón. Segons ella, en aquesta nova etapa “s’ajuntaran certes coses que la faran replantejar-se qui és i per què fa el que fa”.


Ivan (Pau Poch)

Superada l’agorafòbia l’Ivan torna “al món dels vius”. Segons Pau Poch, en el seu retorn a l’institut “trobarà una amistat real” amb alguns companys, però el fet de venir d’una experiència “molt traumàtica” el farà estar “una mica a la defensiva”. “És un noi complex en molts sentits”, diu l’actor sobre el seu personatge.


Pol (Carlos Cuevas)

Per al Pol el nou curs es presenta “amb molts problemes”, segons Carlos Cuevas. La seva situació econòmica i familiar, molt tensa, amenaça d’obligar-lo a deixar els estudis, però tot i així manté la vitalitat: “És un seductor nat. Li agrada sentir-se desitjat i en aquest sentit passaran coses”, diu Cuevas.


Joan (Albert Baró)

La tensió entre el Joan i els seus pares es relaxarà i deixarà pas a una relació “més calmada”, per bé que el càncer del pare ( Jordi Martínez) continuarà pesant sobre la família. “Els pares han aconseguit escoltar més el seu fill, però no deixa de ser una família conservadora, amb idees molt fixes”, diu Albert Baró.


Mònica (Júlia Creus)

La Mònica va tancar la temporada prenent la decisió de deixar de banda el Gerard ( Marcos Franz) i donar-se una oportunitat amb el Joan. “Veurem què passa amb aquesta parella”, diu Júlia Creus, que no descarta que al llarg del nou curs tant l’un com l’altre puguin iniciar noves relacions.