DOCUMENTAL
Mèdia 12/10/2016

‘Astral’, la història del veler de rics que salva la vida als pobres

L’equip del programa ‘Salvados’ estrena avui als cinemes la seva primera pel·lícula documental

Núria Juanico
3 min

BarcelonaFins a la primavera passada, Astral era un veler de luxe on se celebraven festes per a uns quants privilegiats. Davant el drama dels refugiats, però, el seu propietari, Livio Lo Monaco, va cedir-lo a l’ONG badalonina Proactiva Open Arms perquè el transformés en un vaixell de vigilància i salvament. En assabentar-se d’aquest fet, l’equip de Salvadosva decidir convertir la història de la nau en una pel·lícula documental que avui arriba a més de 130 sales de cinema d’arreu de l’Estat. El film, titulat Astral, també es podrà veure diumenge a dos quarts de deu de la nit a La Sexta, en una emissió que servirà per donar el tret de sortida a la temporada del programa conduït per Jordi Évole.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En part, la pel·lícula estira el fil que va encetar el documental To Kyma. Rescat al mar Egeu, dirigit per David Fontseca i Arantza Díez i coproduït per TV3, i relata la feina de Proactiva Open Arms un temps després. Amb la cessió de l’Astral, l’ONG encapçalada per Òscar Camps s’enfronta al repte de reformar el vaixell, de 30 metres i construït als anys 70, perquè pugui donar-los servei en les seves missions de rescat. El film mostra els esforços de l’organització per desfer-se dels luxes de la nau i aprofitar tots els espais per salvar la vida dels refugiats que queden surant a la deriva del Mediterrani. Les taules de marbre, la barra de bar, els armaris, els coixins i els quadres del veler són substituïts per armilles salvavides, llits, aliments bàsics i material sanitari. “Hem aconseguit 300.000 euros en donacions per posar el vaixell en funcionament”, explica el fundador de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, al film, que plasma les dificultats i els imprevistos amb què es troben a l’hora de reparar la nau.

Rescats a la costa de Líbia

Rodada durant tot l’estiu, Astral segueix la trajectòria del vaixell des que arriba a les mans de Proactiva Open Arms fins que arrenca les seves primeres missions a la costa de Líbia. Des d’allà la pel·lícula reflecteix l’absència de polítiques i actuacions de la Unió Europea, com també la falta de recursos amb la qual s’enfronten els voluntaris de salvament. El film mostra com el degoteig de llanxes inflables que queden surant al mar plenes de refugiats és constant i que, en més d’una ocasió, als equips de rescat els falten mans i ajudes.

“Des de la costa de Líbia fins a Europa, les llanxes tenen quatre dies de travessa. Tot i això, les màfies els posen gasolina per a 40 quilòmetres. Saben que quedaran al mig del mar. O algú els rescata, o moren”, explica al documental el fotoperiodista Ricardo García Vilanova, que destaca que els refugiats “vénen sense equipatge i paguen entre 500 i 1.000 dòlars per poder fer la travessa”. Els rescatats marxen del seu país escapant-se de l’horror i la misèria. Alguns relaten al film que han decidit fugir de la guerra, que s’han quedat sense casa o bé que volen allunyar-se de la violència de Boko Haram.

Al llarg de gairebé dues hores de durada, Astral pretén acostar als televidents un problema que, segons els socorristes de Proactiva Open Arms, “queda massa lluny per a tothom, malgrat que està a menys de dues hores de casa nostra”. Les històries de salvament del film estan tractades des de l’òptica característica de Salvados, amb un to realista que esquiva el sensacionalisme, però que alhora busca que l’espectador no quedi impassible davants els fets. Així mateix, la pel·lícula posa de manifest que el drama dels refugiats no s’acaba quan toquen terra i trepitgen Europa. “Els ajudem a arribar-hi, però sabem que un cop allà els tancaran en un CIE i seran tractats com a delinqüents”, lamenta el fundador de Proactiva Open Arms, que insisteix: “Nosaltres preservem el dret a la vida. No els el podem negar”.

Els diners recaptats a les sales de cinema es destinaran íntegrament a Proactiva Open Arms. “En aquesta ocasió, ens és una mica igual si l’estrena al cinema ens treu audiència. Amb les projeccions a les sales volem aconseguir que els espectadors es moguin i que aportin el seu gra de sorra al projecte solidari”, va concloure ahir Évole en una entrevista a La Sexta.

Espòiler de 'Salvados': No fem els deures

stats