Mèdia 26/02/2016

La BBC demana perdó pels abusos sexuals del seu expresentador Jimmy Savile

Un informe judicial conclou que la direcció de la cadena no estava al corrent de la conducta del seu treballador

Ara
2 min
Jimmy Savile

BarcelonaEl director de la BBC, Tony Hall, va demanar disculpes públicament aquest dijous a les desenes de víctimes d'abusos sexuals de Jimmy Savile, expresentador de la cadena que va morir el 2011, als 84 anys, abans que sortissin a la llum els nombrosos delictes que havia comès.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

"La BBC us va fallar quan us hauria hagut de protegir. Lamento profundament el dolor causat a tots i cadascun de vosaltres", va dir el màxim responsable de la corporació pública britànica, i va afegir: "Savile va cometre els seus delictes en molts llocs, però va ser la BBC qui el va fer famós. El que aquest episodi ens explica és que la fama és poder, i com tots els poders ha de retre compte i ha de ser desafiat i sotmès a escrutini, i això no va passar".

Hall va fer aquestes declaracions després de la presentació d'un informe independent encarregat per la mateixa cadena l'any 2012 i dirigit per la jutge Janet Smith que s'ha centrat en els abusos comesos per Savile dins de les mateixes instal·lacions de la BBC. Segons aquest document, no hi ha proves que demostrin que la direcció de la corporació "conegués denúncies específiques sobre la conducta sexual inapropiada de Savile en relació amb la seva feina per a la BBC".

Així doncs, segons informa Efe, la cadena quedaria exempta de responsabilitat en el cas. Ara bé, l'informe també conclou que alguns treballadors i càrrecs intermedis de la BBC –fins a 117, com a mínim– sí que coneixien el perfil de "depredador sexual" de Savile, però van optar per no explicar-ho als seus superiors per por a les conseqüències que els podria comportar denunciar-ho. En aquest sentit, el document alerta de l'ambient de "reverència" als famosos i d'"intimidació" que "encara avui" domina l'estructura de la cadena.

Per elaborar aquest informe, Smith ha escoltat el testimoni d'unes 700 persones, que li han permès concloure que Savile cometia abusos sexuals "dins dels edificis de la BBC a qualsevol oportunitat". En la seva opinió, el presentador era un "depredador sexual en sèrie".

Les conclusions de l'informe han decebut les víctimes. L'advocada Liz Dux que representa 168 persones que han denunciat que Savile va abusar d'elles, considera que el text és un "encobriment" que no satisfà el desig de "veritat i responsabilitat" de les víctimes. "Amb 117 testimonis que van declarar sobre les sospites i rumors, no es plausible suggerir que tot això no va arribar als alts càrrecs de la BBC", ha lamentat Dux.

Segons la investigació, Jimmy Savile hauria comès centenars d'abusos sexuals i violacions durant dècades, en molts casos a menors d'edat. Com a mínim 72 persones de tots dos sexes –la més jove, de només 8 anys– haurien estat víctimes del presentador a través de la seva feina a la BBC, on va treballar entre els anys 1964 i 2007.

stats