LA REFORMA DELS MITJANS PÚBLICS
Mèdia 02/02/2012

CiU accepta una esmena del PP perquè Catalunya Ràdio no tingui publicitat

Catalunya Ràdio perdrà progressivament la capacitat de finançar-se amb anuncis. CiU ha cedit a aquesta pretensió del PP per tal d'assegurar-se el suport parlamentari a la reforma de la llei.

à. Gutiérrez / N. Araguás
2 min
CiU accepta una esmena del PP perquè Catalunya Ràdio no tingui publicitat

BARCELONA.Catalunya Ràdio haurà de renunciar a la publicitat i alimentar-se només de les subvencions públiques. Així ho determinarà la nova llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que aprovarà el ple del Parlament el 15 o el 22 de febrer. Ahir es va reunir a porta tancada la ponència que treballa en el nou text i es va acceptar una esmena del PP perquè s'inclogui aquesta mesura. Però el text que es votarà no parla de terminis: només diu que la publicitat ha de reduir-se progressivament fins a desaparèixer. El 2011 els ingressos publicitaris de Catalunya Ràdio van ser de 7,5 milions d'euros, prop d'un 20% d'un pressupost de 49 milions.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La llei de la Corporació aprovada el 2007 ja preveia en la seva disposició addicional segona que la publicitat dels mitjans públics anés disminuint amb la "voluntat d'afavorir la lliure competència", però no parlava d'eliminació. Actualment, la ràdio se sotmet a un límit de sis minuts d'anuncis per hora d'emissió. ERC s'ha manifestat en contra de la mesura i ha recordat que l'aportació de la Generalitat s'ha reduït en 40 milions d'euros per al 2012.

"CiU s'ha venut Catalunya Ràdio al PP", explicava a aquest diari Dolors Camats, representant d'ICV-EUiA a la ponència: "TV3 i Catalunya Ràdio no tornaran a ser el que eren". Carmel Mòdol, d'ERC, creu que "han deixat la Corporació sense mecanismes de defensa". El ponent de CiU, Santi Vila, destaca que l'aplicació no serà immediata. "Està pactat recollir a la llei que un escenari ideal seria que no fos necessària la publicitat, però ningú mínimament informat de la realitat pot marcar-ho ara com a objectiu plausible a curt i a mitjà termini", va explicar a Catalunya Ràdio.

El PSC força un sisè conseller

El consell de govern de la Corporació quedarà reduït dels dotze membres que té ara a sis, en comptes dels cinc que en principi s'havien fixat. L'increment d'un conseller es deu a una esmena presentada pel PSC, que va ser aprovada. Previsiblement, tres dels consellers de la CCMA seran proposats per CiU (amb la possibilitat de consensuar-ne un amb ERC), dos pel PSC i un pel PP.

Ahir ICV-EUiA va demanar a les seves esmenes que els membres del consell de la CCMA es reduïssin el sou. "En comptes de cobrar més que un conseller del Govern, que cobrin com un secretari general", va dir Camats. La proposta va ser rebutjada.

stats