PAREU MÀQUINES

Demanant, requerint, exigint, pregant, suplicant que dimiteixi Rajoy

La premsa de Madrid s'aferra a la possibilitat que Sánchez no pugui consumar la moció de censura

Jeu M. Rajoy estès a terra. Però els àrbitres no tenen clar qui l'ha precipitat sobre la lona. 'La Razón', per exemple, titula: "El caos tomba Rajoy". No pas la corrupció institucionalitzada, no pas els pagaments en negre: el caos que, se suposa, han provocat els pèrfids enemics d'Espanya. A l'altra banda del ring, 'El Periódico' té una altra opinió: "Sánchez tomba Rajoy". Que el del PSOE està demostrant un mestratge en l'art de la supervivència cal dir-ho i és de justícia. Però que és l'home buit per dins que, senzillament, passava per allà, també. És el Mr. Chance de la mítica pel·lícula, que no sap com acaba sent president, només que en comptes de Peter Sellers hi veig més aviat el mandibular –i no especialment espavilat– Fred MacMurray, de 'Perdició'. (¿Susana Díaz assumirà el paper de Barbara Stanwyck, que l'instrumentalitzava només per destruir-lo tot seguit?)

Mentrestant, 'El País' i 'El Mundo' demanen –què dic: supliquen, imploren– que Rajoy dimiteixi. "Apel·lem emfàticament a la seva responsabilitat", prega el diari de Prisa, horroritzat davant la perspectiva d'un govern no ciutadànic. "Rajoy es nega a dimitir i facilita el govern temerari de Sánchez", titula en portada el seu rival d'antuvi i últimament indestriable siamès. Però l'arravatament literari l'ha tingut l''Abc', que imprimeix a la seva primera pàgina el titular: "El PNB dona llum a Frankenstein i Rajoy no dimiteix". Acostumats com ens tenen als muntatges de Photoshop, hi he trobat a faltar uns llamps de tempesta, per recrear la famosa escena del clàssic de Mary Shelley.

La pregunta (retòrica) que cal fer-se, davant tanta coincidència per impedir a tota costa la presidència de Sánchez (en comptes de les eleccions pensades per hissar Ciutadans), és evident: de qui és realment aquest desig? Dels periodistes que elaboren el diari? Dels directors? Dels accionistes? O dels creditors?