L'Amical Mauthausen acusa Telecinco de burlar-se de les víctimes del franquisme

Lamenta que la minisèrie 'Lo que escondían sus ojos' no recordi que Serrano Suñer era "poc menys que un genocida"

L'Amical Mauthausen considera que Telecinco "s'enriu de les víctimes del franquisme" amb la seva minisèrie 'Lo que escondían sus ojos'. La ficció, estrenada la setmana passada i basada en la novel·la homònima de Nieves Herrero, està centrada en la figura del ministre –i cunyat– de Franco Ramón Serrano Suñer, que hi protagonitza una història d'amor.

L'anàlisi de Mònica Planas: El franquisme més restretL'entitat, però, lamenta que la producció "oblida mencionar que l'enamoradís Ramón de la sèrie és poc menys que un genocida". "No sabem què amagaven els seus ulls, però sí que sabem de primera mà què s'amaga en aquesta sèrie sobre el seu protagonisme: el feixisme, l'odi i la mort".

En un comunicat, la junta directiva de l'Amical Mauthausen recorda que Serrano Suñer, que era "admirador del nazisme", va voler "esborrar" el fet que 9.000 ciutadans espanyols van passar pels camps de concentració nazis, i que d'aquests, uns 5.500 hi van perdre la vida. "5.500 morts que són responsabilitat directa de Serrano Suñer", diu l'entitat, que assenyala que el ministre va ser "el responsable" que molts republicans es convertissin en presos de Hitler.

"Ell i el seu cunyat, Francisco Franco, van permetre els assassinats del nazisme, van observar tranquil·lament com milers de republicans eren tancats i massacrats, sense moure ni un dit", afegeix el comunicat, i subratlla que "als que van sobreviure, el tètric ministre no els va posar cap facilitat", ja que "va aconseguir que el règim franquista no els reconegués com a espanyols i els va negar el retorn a la llar que molts anhelaven".

Per aquest motiu, l'entitat considera que 'Lo que escondían sus ojos' constitueix " un afront directe a les víctimes del franquisme i del nazisme i els seus familiars", i "una falta de respecte a totes les persones que treballen per la recuperació de la memòria històrica". En paraules de l'Amical, l'intent d'"edulcorar" una figura com la de Serrano Suñer –a qui defineix com un dels personatges "més negres" de la història d'Espanya– "és un atac a tots els principis democràtics". En conseqüència, l'entitat demana "la retirada immediata" de la sèrie i una disculpa per part de Telecinco.