MITJANS PÚBLICS

L’Eurocambra admet la seva preocupació per TVE

Un canvi legislatiu permetrà aviat pressionar els governs

El Parlament Europeu va decidir ahir que enviarà una carta al govern espanyol expressant la seva “preocupació” per les denúncies del consell d’informatius de Televisió Espanyola (TVE) sobre “manipulació, falta d’objectivitat i d’independència” en la cadena. Així es va acordar en la comissió de peticions de la institució després que una representació del consell d’informatius hi presentés diversos casos de denúncies per falta d’independència en el tractament d’algunes informacions, com en el cas de l’operació Catalunya. Tot i assegurar que s’estudiaran les denúncies, la Comissió Europea va recordar la seva poca capacitat per pressionar el govern espanyol.

“Els demanem que s’uneixin a nosaltres i sol·licitin al govern que respecti la normativa d’Espanya i de la UE, que torni RTVE als ciutadans”, va apel·lar ahir Asunción Gómez Bueno, portaveu del consell d’informatius. També va lamentar les reiterades “manipulacions” de la cadena a favor del govern espanyol, així com un ambient en què molts treballadors “de gran trajectòria” “són apartats o traslladats” per altres menys experimentats perquè “són obedients”. A més, va explicar les accions reivindicatives que mantenen els treballadors, com la iniciativa de vestir de negre cada divendres per reclamar la independència de l’ens públic.

Per la seva banda, el representant de la Comissió Europea, Jon Filipek, que va escoltar la intervenció del consell d’informatius, va admetre que la institució tenia “poders limitats” per poder actuar i exigir a Espanya que compleixi. “No trobo motius perquè la Comissió pugui fer res, desgraciadament, tot i les emotives paraules de la demandant”, va lamentar Filipek. Tot i així, va avançar que ara fa dos anys l’executiu europeu va proposar actualitzar la legislació perquè els estats membres hagin d’estar obligats a complir amb els estàndards d’independència i objectivitat, i que està a punt de ser aprovada. En aquest cas, espera que pugui tenir efectes en les televisions públiques dels diferents països.

El debat en la institució va ser molt polèmic, amb crits d’eurodiputats i assistents a l’acte, i, en paraules de la presidenta de la comissió, Cecilia Wikström, en moments va ser “un pati d’escola”. “Tenim tics antidemocràtics per part del PP”, va assegurar l’eurodiputada socialista Soledad Cabezón. Per la seva banda, l’eurodiputada popular Rosa Estaràs va negar les manipulacions de TVE valorant “els controls” a què es veu sotmès l’ens per part del “Congrés, el Senat i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència”. Per la seva banda, altres polítics, com Javier Nart, de Ciutadans, van carregar no només contra TVE, sinó també contra TV3.