SÈRIES

Avui torna 'Merlí': els Peripatètics tasten la vida adulta

La segona temporada de la sèrie aterra a TV3 carregada de conflictes sentimentals i cares noves

“La finalitat de la vida és la recerca de la felicitat”, sentenciava Aristòtil segles enrere. Els Peripatètics ho saben, però això no significa que tinguin el vent a favor per aconseguir-ho. A partir d’avui a tres quarts d’onze de la nit, els protagonistes de Merlí es retrobaran a les aules amb una segona temporada que els arrossegarà en una espiral de conflictes emocionals, problemes de comunicació i dubtes existencials. Com en la primera entrega de la sèrie de TV3, Merlí Bergeron (Francesc Orella) serà el nucli d’aquesta voràgine sentimental, que estarà acompanyada del peculiar to transgressor i àcid del professor de filosofia.

“A diferència de la primera temporada, ara els espectadors ja coneixen el món del Merlí. Per això he volgut donar canya i que passin moltes coses des del primer capítol”, explica el creador i guionista de la sèrie, Héctor Lozano. El punt de partida dels personatges també varia respecte a l’entrega anterior. Els alumnes de Merlí Bergeron han deixat enrere alguns comportaments infantils i comencen segon de batxillerat amb una perspectiva més adulta, que anirà lligada a situacions més complexes i madures a mesura que avanci la sèrie. El Pol (Carlos Cuevas) serà dels primers que xocarà amb una realitat poc agradable. L’alumne preferit del Merlí es veurà obligat a treballar en un magatzem per portar diners a casa i fer content el seu pare ( Boris Ruiz). Precisament l ’àmbit familiar guanyarà pes a la ficció, que mostrarà més l’entorn i les cases dels adolescents i aprofundirà en les dificultats d’entesa entre ells i els pares. En aquesta línia, un altre dels joves que tindrà problemes a casa és el Marc (Adrian Grösser), que farà tot el que pugui perquè el seu germà petit, el Pau (León Martínez), no repeteixi curs. També en l’àmbit domèstic, Merlí descobrirà els enfrontaments de l’ Oliver (Iñaki Mur) amb els seus pares, interpretats per Cristina Genebat i Carlos Vicente.

En aquest camí cap a la maduresa, els Peripatètics s’entrebancaran amb uns quants sotracs sentimentals. El Joan (Albert Baró) i la Mònica (Júlia Creus) hauran d’aprendre a gestionar la seva relació mirant de no fer mal al Gerard (Marcos Franz), que continuarà obsessionat amb la noia. El Bruno (David Solans) tornarà de les vacances amb un nòvio italià i la Tània (Elisabeth Casanovas) es tornarà a enamorar, però aquesta vegada s’ho agafarà d’una manera més adulta. Com en la majoria d’adolescències, els dubtes i les inseguretats també formaran part del dia a dia dels Peripatètics. La Berta (Candela Antón), per exemple, estarà molt condicionada per com la veuen els altres, mentre que l’ Ivan (Pau Poch) intentarà trobar el seu lloc a classe. Tot aquest devessall de lluites interiors i descobertes d’un mateix anirà lligat a l’arribada de l’ Oksana (Laia Manzanares), una nova alumna amb ganes de brega.

Els professors també xoquen

En aquesta segona temporada els alts i baixos emocionals no seran només cosa de joves. El Merlí mantindrà la tossuderia i la ironia de l’entrega anterior, però es veurà immers en noves situacions que el posaran a prova. Segons Francesc Orella, el seu personatge “ aconseguirà certa estabilitat sentimental amb la seva relació amb la Gina (Marta Marco), però tindrà problemes en l’àmbit professional i familiar”. Un dels fets que li sacsejaran la rutina seran els esforços de la seva mare (Anna Maria Barbany) perquè tant ell com el Bruno s’independitzin i se’n vagin de casa seva.

Entre el professorat tampoc regnarà la calma, tot i que el Merlí i l’Eugeni (Pere Ponce) pactaran una espècie de treva. El professor de filosofia traurà l’artilleria pesant amb l’arribada de la Coralina (Pepa López), que ocuparà el lloc de cap d’estudis i ensenyarà història. Ella i el Merlí xocaran frontalment en nombroses ocasions, en bona part per l’actitud d’ella, contundent i poc comprensiva amb els que pensen diferent. Malgrat aquestes tensions, la sala de professors de l’Institut Àngel Guimerà també rebrà docents amb un perfil molt més conciliador. És el cas del Millán (Ferran Rañé), que s’encarregarà de l’assignatura de castellà i de seguida es posarà els alumnes a la butxaca. Els estudiants tindran, a més, una nova professora d’anglès, l’ Elisenda (Sandra Monclús), que s’intentarà escapolir de treballar sempre que pugui. La segona entrega de Merlí comptarà amb 13 capítols, que s’han rodat entre el maig i el juliol. Com en la primera temporada, la sèrie està dirigida per Eduard Cortés i produïda per Veranda TV.

Queixes per l'hora d'emissió

Com ja ha passat altres vegades que una sèrie ha tingut molt èxit entre el públic juvenil, molts pares es lamenten de l'horari d'emissió. 'Merlí' comença a les 22.50 hores, després del 'Crackòvia' i s'acaba pels volts de les dotze. A més a més, després s'emet la repetició d'un capítol de la temporada passada. Tot plegat està provocant comentaris dels que estan en desacord amb l'horari, com podeu veure en aquesta mateixa pàgines o a les xarxes socials. Malgrat les queixes, que també es van produir durant l'emissió de la primera temporada, el director de TV3, Jaume Peral, va defensar durant la presentació de la sèrie que l'horari "és el que ha de ser" ja que forma part "d'un paquet de programació molt potent".