PAREU MÀQUINES

Què deien el president Torra i ERC ara fa un any?

L'hemeroteca és un dels pitjors enemics dels polítics

Oscar Wilde fa dir al protagonista d''El retrat de Dorian Gray' que no hi ha res més terrible que la memòria de les dones. Parafrasejant-lo podríem dir que per als polítics no hi ha res més terrible que la memòria del periodista, sempre a punt per tirar d'hemeroteca per identificar les contradiccions i els canvis d'opinió dels nostres representants públics.

Per això resulta interessant saber què deien els partits polítics catalans ara fa un any. I quina sorpresa quan trobem que el president de la Generalitat, Quim Torra, deia això en una entrevista a l'ACN el divendres 3 d'agost del 2018: "Els governs acostumen a dimitir si no poden aprovar els pressupostos i em sembla que això és un mandat democràtic i d'autoexigència". Dos dies més tard, en una entrevista a 'La Vanguardia', Torra identificava les eleccions anticipades com una possible resposta a la sentència del judici de l'1-O per implementar la República. No cal dir que, dels pressupostos del 2019, ni rastre.

I què deia ERC ara fa un any? Doncs el 9 d'agost del 2018 la seva portaveu, Marta Vilalta, afirmava en declaracions a RAC1 que avançar les eleccions no era "oportú ni plausible": "Ara toca continuar la feina que hem estat fent, el Govern té molta feina".

Doncs un any després resulta que els papers apareixen canviats. Quim Torra va comparèixer dimecres al costat de Carles Puigdemont per enterrar la possibilitat d'un avançament electoral, que és una potestat del president. Puigdemont va argumentar que ara el que cal és "enfortir les institucions". I aquest divendres mateix Oriol Junqueras ha afirmat en un tuit: "No s'ha vist mai que algú digui que el fet que la gent voti debilita les institucions. ¿Des de quan l'exercici democràtic del dret de vot debilita les institucions d'un país?"

Què ha canviat respecte a fa un any? El context i les expectatives. I com deia Joan Fuster: "Reivindica sempre el dret a rectificar perquè és el primer que et negaran els teus enemics". Però l'obligació dels periodistes és posar en relleu aquests canvis.