PAREU MÀQUINES

'La Razón' ja castiga la investidura de Torra amb més presó

El diari avança la decisió del jutge a partir del contingut del discurs del nou president català

No són presos polítics, però 'La Razón' titula en portada "El TS no revisarà la llibertat dels presos després del nou Govern". El "després" queda clar que no es tracta d'un adverbi estrictament temporal –no vol dir "un cop s'hagi investit Torra"–, sinó que porta una verinosa càrrega de causa i conseqüència: els deixarem a la presó 'perquè heu investit Torra'. I si creuen que estic duent la meva anàlisi sintàctica massa enllà, comprovin com el diari de Planeta ho admet ja sense subtileses en el subtítol: "El discurs de Torra assumint «el mandat de l'1-O» perjudica els processats. Llarena preveu mantenir-los en presó fins al judici". ¿No és magnífica la flaire de separació de poders que emana d'Espanya i que es desplega amb tota la seva fragant potència en obrir les pàgines de la premsa d'Estat, capaces d'anticipar les decisions dels independentíssims jutges? Inspirin, inspirin. I expirin.

Els reis

El titular d''El Periódico' de portada és "La CUP corona Torra". Tenint en compte que la cosa va de República, l'elecció del verb "coronar" deu ser qualsevol cosa menys un accident. És un intent subtil de desacreditar els cupaires duent-los semànticament al terreny de la monarquia i, esclar, de la cort.

La concòrdia

Tots els mitjans que han saltat a la jugular de Torra pels seus tuits més 'hard', suposo que ja estan preparant columnes i editorials condemnant que un mitjà d'ultradreta com 'Alerta Digital' obri la seva web amb "La CUP decideix abstenir-se i dona llum verda a la investidura del psicòpata Quim Torra, la 'puteta' catalana de Carles Puigdemont". Experts en suposat supremacisme i apòstols de la concòrdia que callen i miren cap a l'altra banda davant atacs catalanòfobs permanents com els d'aquesta web tronada.