PAREU MÀQUINES

'La Razón', entre la futurologia, els hologrames i les 'fake news'

Segueix fent campanya contra les notícies falses mentre s'inventa fotos de portada

Realitat virtual! Tarotisme! La ingerència russa! La portada de 'La Razón' d'aquest dilluns és un gran basar de bagatel·les tecnològiques i arts esotèriques. El diari ja sap què passarà en el futur: "Els sobiranistes denunciaran tupinada si no sumen el 21-D". Ho ha dit algú? No pas, Junqueras només ha demanat a la UE que supervisin els recomptes. Però el diari ja frega la bola de vidre i, a manca de periodisme, ofereix futurologia.

Ara bé, l'autèntic viatge al futur en patinet atòmic el fan amb el míting hologràfic de Carles Puigdemont que s'inventen com a fotografia de portada. El peu diu: "Imatge que recrea un holograma de Puigdemont. Empreses espanyoles consultades per 'La Razón' asseguren que seria possible unir  l'expresident [sic] i Junqueras". O sigui que el mateix mitjà admet que per a la seva fotografia de portada –se suposa que la imatge més rellevant de la jornada anterior– ha tirat de muntatge. És a dir, han agafat una foto antiga de Puigdemont, l'han retallat, l'han banyat en un halo blau com si fos l'holograma de la princesa Leia Organa de 'Star Wars' i han agafat la cola Pelikan –ja m'entenen– per enganxar-la a una altra imatge d'un teatre.

Que just a sobre d'aquesta foto falsa hi hagi un tema titulat "El 'software' espanyol que destapa les notícies falses" evidencia fins a quin punt la caverna viu en la seva fabulosa realitat virtual –sense necessitat d'ulleres– aliena al ridícul de les seves manipulacions.

Àlbum de titulars

"El cap de la Guàrdia Civil a Galícia es converteix en patriarca gitano". Subtítol: "Gitanos gallecs reconeixen l'institut armat amb el seu bastó del patriarcat per defensar la unitat d'Espanya".

Més continguts de