COMIAT
Mèdia 08/12/2012

S'acaba 'Rockefeller Plaza', l'humor americà vist des de dins

Després de 132 episodis, la sèrie Rockefeller Plaza abandona la graella. L'últim episodi s'emetrà el 31 de gener. No obstant, la cadena vol retenir quatre anys més la creadora del xou, Tina Fey.

àlex Gutiérrez M.
2 min
S'acaba 'Rockefeller Plaza', l'humor americà vist des de dins

BARCELONA.La sèrie Rockefeller Plaza ( 30 Rock en l'original) abaixa la persiana després de set temporades mostrant el que passa entre bastidors en un programa d'esquetxos de la televisió americana. Els responsables de la sèrie han anunciat que el 31 de gener s'oferirà un últim capítol més llarg, d'una hora de durada, que servirà de cloenda. No haurà servit de res que un dels seus protagonistes, Alec Baldwin, oferís retallar-se el sou un 20% a canvi d'allargar la sèrie un parell de temporades més. "Els temps han canviat, me n'adono", era la conclusió de l'actor, feta pública al seu compte de Twitter un cop sabuda la negativa. De fet, l'última temporada serà també la més curta, ja que haurà tingut només tretze episodis, en comptes dels 22 o 23 habituals.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Serà un final agredolç, però, ja que la cadena NBC ha anunciat que vol retenir la seva creadora, Tine Fey. La guionista i actriu ha acceptat treballar quatre anys més per a aquest canal, tot i que cap de les dues parts ha especificat quins projectes tenen entre mans.

En tot cas, difícilment serà tan personal com 30 Rock , que tenia molt d'autobiogràfica. La sèrie seguia les interioritats d'un programa de gags gravat en directe, que tenia com a evident model el mític i veterà Saturday night life . Fey va ser-ne guionista en cap (la primera vegada que el càrrec l'ostentava una dona) i una de les seves intèrprets més conegudes (la seva sagnant imitació de Sarah Palin va fer fortuna). De fet, la seva primera decisió com a creadora va ser ocupar la plaça protagonista i contactar amb alguns dels seus companys de Saturday night life perquè l'acompanyessin. Entre els intèrprets destacats, a banda de Fey i Baldwin, hi ha també Tracy Morgan, Jane Krakowski, Scott Adsit, Judah Friedlander i Jack McBrayer.

La sèrie també s'ha caracteritzat per convidar polítics perquè hi facin cameos (en la línia de Saturday night live ). Els casos més sonats van ser els d'Al Gore, que apareix en un parell d'episodis, i el de Condoleezza Rice, que feia d'examant d'un dels personatges.

Èxit de crítica

La sèrie haurà estat un dels grans èxits de la crítica de la dècada. El 14 de juliol del 2009 va rebre 22 nominacions als Emmy, una xifra que cap altra comèdia havia assolit en un mateix any. I ha estat una inquilina habitual de les llistes de Cap d'Any dels mitjans tant americans com d'arreu del món. En una enquesta feta a mitges per 60 minutes i Vanity Fair , va ser considerada la setena millor sitcom de tots els temps. Aquest cadafal de reconeixement crític ha contrastat amb les xifres d'audiències, que han tendit a ser modestes. A favor ha tingut la capacitat d'atraure el cobejat (pels anunciants) públic masculí d'entre 18 a 34 anys, però els seus 6,4 milions d'espectadors encara semblaven pocs respecte, per exemple, als 9,9 que atrau The office , el xou que l'acompanya els diumenges a la mateixa cadena.

A la televisió espanyola el xou ha estat ofert en primera instància per Canal+, tot i que les tres primeres temporades s'han vist, posteriorment, a La Sexta.

stats