Publicitat
Publicitat

CRÍTICA XARXES

Tim Cook fent de Burt Lancaster

Tres habitants d'un llogaret irlandès planten cara a Apple

Una de les cançons més populars de Mark Knopfler, ja en la seva època al capdavant dels Dire Straits, és el tema principal de la banda sonora de Local hero, una pel·lícula de 1983 dirigida per Bill Forsyth que aquí es va estrenar amb el títol Un tipo genial. L’argument d’aquesta comèdia –ja em disculparan l’espòiler, però en 33 anys han tingut temps de veure-la– és tan típic com entranyable: un magnat texà del petroli es proposa construir una refineria en un poblet de la costa d’Escòcia, però un dels propietaris dels terrenys afectats s’hi oposa, i posa en perill la inversió multimilionària que tots els seus veïns esperen amb candeletes.

Si Local hero m’ha vingut ara al cap és perquè Apple s’ha trobat un problema gairebé idèntic al de la pel·lícula. Els tribunals han bloquejat al fabricant de l’iPhone el projecte de construir a Athenry, un llogaret de la costa atlàntica d’Irlanda, un centre de dades que hauria d’ocupar la superfície de 23 camps de futbol i representaria una inversió de 1.000 milions de dòlars. La majoria de la població hi és favorable, però tres habitants que s’hi oposen han al·legat als tribunals que la instal·lació perjudicaria la diversitat del bosc sense afavorir gaire els serveis locals i que un centre de dades genera molt pocs llocs de treball.

Per ara l’equipament no ha estat aprovat per la comissió local d’urbanisme i no podrà entrar en servei en la data prevista, durant l’any que ve. A la pel·lícula, el magnat –interpretat per Burt Lancaster– viatja a Escòcia per intentar convèncer sobre el terreny el propietari reticent, però acaba renunciant a la refineria i la substitueix per una solució alternativa més respectuosa amb l’entorn. No puc evitar imaginar-me Tim Cook, conseller delegat d’Apple, viatjant un dia d’aquests a Athenry i m’intriga què pot arribar a oferir als tres residents díscols per aconseguir que li permetin servir des de la seva fiscalment estimada Irlanda milers de milions d’aplis mòbils i cançons digitals. Incloent-hi les de Mark Knopfler.

Postveritat

Més continguts de

Postveritat
PUBLICITAT
PUBLICITAT