TELEVISIÓ

Toni Soler passa la informació pel sedàs de l’humor a ‘Està passant’

El nou espai de TV3 analitza l’actualitat amb la col·laboració d’Òscar Andreu i Jair Domínguez

En una tardor política que es preveu intensa i difícil, l’humor pot ser una eina útil per encarar la informació. Està passant, l’espai de sàtira que estrena aquesta nit TV3, buscarà precisament la part divertida de l’actualitat amb un equip comandat pel periodista Toni Soler. Per al presentador, el programa arriba en un moment en què “l’humor és més necessari que mai”.

A diferència del Polònia, el programa de paròdia política insígnia de TV3, Està passant repassarà les claus de la informació diària allunyant-se del format de gags teatralitzats. “Intentarem treure suc a tot allò que ofereix l’actualitat posant l’accent en el guió i la mordacitat”, assegura Soler, que afegeix que el programa s’estrena en “el moment oportú”, quan falten poques setmanes per a la celebració del referèndum de l’1-O. L’espai s’emetrà de dilluns a dijous, just abans del Telenotícies vespre, una franja horària (de 20.15 a 21.00 hores) que últimament ha tingut dificultats per fidelitzar l’audiència. El gran dictat va ocupar aquest horari fins al desembre del 2016, moment en què el fallit Tot o res, presentat per Ares Teixidó, li va agafar el relleu.

En la missió de buscar el cantó humorístic a les notícies, Soler no estarà sol. L’acompanyaran Jair Domínguez, que aquesta temporada va deixar La segona hora de RAC1 i actualment col·labora amb El suplement de Catalunya Ràdio, i Òscar Andreu, que des del 2009 condueix La competència de RAC1 al costat d’Òscar Dalmau. El primer, fent gala de la causticitat que el caracteritza, s’encarregarà de fer una anàlisi crítica del tractament de la informació que han fet altres mitjans, mentre que el segon explorarà els aspectes de les notícies que han passat més desapercebuts o que ningú ha tingut en compte.

Tradició anglosaxona

Soler assegura que no serà un informatiu d’autor, ja que, tot i que ell en serà el presentador, tant Domínguez com Andreu tindran molt pes en el programa. El presentador, que no descarta que en un futur s’hi puguin incorporar altres col·laboradors, destaca que els seus dos companys de viatge, a banda de ser grans periodistes, tenen una visió de la realitat molt pròpia i un sentit de l’humor agosarat.

“L’experiència em diu que no hi ha cap situació política que no admeti un bon bany d’humor”, explica Soler, que assenyala que el nou programa s’inspira en la tradició anglosaxona de barrejar informació i sàtira. “És un format clàssic nord-americà, senzill i similar al que fan John Oliver o Jon Stewart”, puntualitza sobre el programa, que ha sigut comparat amb El intermedio de La Sexta i el Gran Wyoming.

La sàtira política és un gènere comú en la televisió nord-americana que, arran de l’elecció de Donald Trump com a president, encara ha guanyat més pes. Programes com The late show with Stephen Colbert i Real time with Bill Maher s’han convertit en el corcó de l’administració republicana.

Entrevistes als protagonistes

Tot i que l’humor tindrà un paper central en el programa, Soler i el seu equip no renuncien a les veus dels protagonistes de la informació. Per això, depenent de l’actualitat del dia, el programa comptarà amb entrevistes amb personatges rellevants. Segons ha avançat el presentador, seran sempre converses curtes -d’uns cinc minuts- que es faran via connexió, en comptes de fer-ho al plató. Un dels primers convidats serà Gerardo Pisarello, primer tinent d’alcaldia a l’Ajuntament de Barcelona, d’actualitat pel dubte sobre si el consistori cedirà espais municipals per a l’1-O. A banda de les entrevistes, el programa també recorrerà puntualment a experts que puguin aportar la seva opinió.

Està passant és una de les incorporacions més destacades de la nova graella de TV3, que s’ha posat en marxa aquesta setmana. A banda de l’informatiu satíric, Soler, que es va fer conegut arran de Malalts de tele, també és present en la programació del canal públic amb Polònia i amb Crackòvia, dos programes impulsats per Minoria Absoluta, la productora que dirigeix. Anteriorment, Soler també va estar al capdavant de Set de nit, un altre programa satíric en el qual participaven Queco Novell, Rosa Boladeras, Toni Albà i Manel Lucas.