INTERNET
Mèdia 16/01/2012

La llei antipirateria dels EUA queda en suspens

N.a.
2 min
A Obama el preocupa que es frenin activitats legítimes i negocis.  La periodista María Patiño.

BARCELONADe moment la llei contra la pirateria als Estats Units, la SOPA (Stop Online Piracy Act), ha quedat en stand by . El Congrés dels EUA ha decidit paralitzar la votació fins que hi hagi consens sobre el text. La Casa Blanca també va expressar dissabte la seva preocupació per la mesura. "Qualsevol esforç per combatre la pirateria online ha de protegir dels riscos que se censurin activitats legítimes i no ha de impedir la innovació dels nostres dinàmics negocis, tant els grans com els petits", van expressar tres assessors de l'administració Obama. De moment, la pressió dels gegants d'internet ha tingut efecte. Grans companyies del sector com Google, Facebook, Yahoo! i Mozilla, entre d'altres, havien amenaçat amb una apagada a escala global el 18 de gener a internet si la iniciativa seguia el seu curs legal.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La Cambra de Representants dels EUA no votarà la llei fins que unifiqui criteris amb el Senat, que prepara una norma similar, i harmonitzi l'opinió entre republicans i demòcrates sobre el text. Poques hores abans del revés a la SOPA, el legislador que hi ha darrere la iniciativa, el republicà texà Lamar Smith, va anunciar que no es rendirà. "El que em sorprèn és que els que aparentment s'hi oposen no vulguin protegir els consumidors i els negocis nord-americans", va declarar en una entrevista telefònica a Reuters.

Amb tot, Smith va obrir la porta, després de consultar-ho amb la indústria, a analitzar amb més deteniment la part de l'articulat relatiu a bloquejar webs suposadament infractores, un dels punts més conflictius. Sense que això suposi renunciar a fer que les webs albergades en sites estrangers deixin de distribuir contingut il·legal als Estats Units, va destacar. Al seu parer, "no és censura fer complir la llei contra els lladres estrangers". D'acord amb els seus càlculs, les indústries relacionades amb la propietat intel·lectual proporcionen als EUA 19 milions de llocs de treball amb salaris alts i representen un 60% de les exportacions del país.

Hollywood, a favor

Tot i que té el suport de Hollywood i de les companyies discogràfiques, les empreses vinculades a internet i gran part dels usuaris de la xarxa estan portant a terme una oposició activa a la llei. Hi ha una campanya de recollida de signatures online , amb el títol Salvem internet . I el 15 de novembre grans companyies com Google, Facebook, Twitter i Yahoo! van firmar una carta en què denunciaven que pressionar els proveïdors d'accés per monitoritzar l'activitat dels seus clients pot suposar una greu invasió de la privacitat.

stats