Mèdia 01/07/2019

Telecinco continua creixent però TV3 manté el primer lloc al juny

La 1 rebaixa en sis dècimes el seu mínim històric a Catalunya, amb un 5,6%

Albert Castellví Roca
5 min
El 'Telenotícies vespre' del dia 11 va ser l'emissió més vista del juny a Catalunya

BarcelonaTV3 està a punt de completar dos anys consecutius sent la cadena més vista a Catalunya. La televisió pública ha tancat el juny en primera posició i ja fa 23 mesos, des de l'agost del 2017, que és líder ininterrompudament, una fita que TV3 no havia aconseguit mai. Telecinco ha continuat retallant distàncies durant l'últim mes, però la diferència entre les dues encara és prou àmplia, de dos punts.

TV3

Perd dues dècimes però el primer lloc no perilla

TV3 s'ha anotat al juny un 13,9% de quota de pantalla. Això són dues dècimes menys que al maig i suposa la tercera dada més baixa del curs, però se situa per sobre del 13,5% de fa dos mesos. De fet, es tracta del millor resultat de la cadena en un mes de juny en l'última dècada. En qualsevol cas, aquest descens no posa en risc, de moment, el seu lideratge, ja que manté encara dos punts de marge sobre Telecinco, la seva principal competidora. Això sí, l'avantatge de TV3 respecte a les seves rivals fa quatre mesos que es redueix: al febrer (amb l'inici del judici del Procés) va arribar a ser de 5,2 punts (en aquell cas sobre Antena 3, que llavors ocupava el segon lloc) i ara és només de 2 punts. En relació amb el maig, la distància s'ha reduït en set dècimes.

TV3 ha sigut el canal més vist del dia en 26 dels 30 dies del mes i ha encapçalat el rànquing de programes en 29 ocasions, 26 de les quals gràcies als 'Telenotícies'. L'edició del vespre del dia 11 va ser el programa més vist de tot el mes i lidera una classificació en què 11 dels 15 primers llocs corresponen a la televisió pública catalana.

Pel que fa a la resta de canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), tots han perdut audiència durant els últims 30 dies. El que presenta una tendència més negativa és el 3/24, que baixa quatre dècimes i se situa en un 2%. Ara bé, cal tenir en compte que el canal de notícies venia de fer el millor maig de la seva història i que mai fins ara havia obtingut una audiència tan elevada en un mes de juny. A més, el seu registre és molt superior al dels altres dos temàtics de la Corporació: el Super3/33 baixa fins al 0,8% (una dècima menys que els quatre mesos anteriors) i l'Esport3 també perd una dècima i torna al 0,5% que havia fet al gener i al febrer. En conjunt, els canals de la CCMA sumen un 17,2% de quota, vuit dècimes menys que fa un mes.

Canals privats espanyols

Telecinco continua creixent i Antena 3 trenca la mala ratxa

Per tercer mes consecutiu, Telecinco ocupa el segon lloc del rànquing de canals més vistos a Catalunya, una ratxa que coincideix amb el període d'emissió de 'Supervivientes', estrenat a finals d'abril. I també per tercer mes consecutiu la cadena millora els registres: en aquesta ocasió ha passat de l'11,4% a l'11,9%, i ja se situa, per tant, 1,9 punts per sobre del 10% que tenia al març. Tot plegat li permet no només acostar-se una mica més a la primera plaça sinó també eixamplar la diferència respecte a Antena 3, que ha crescut però només dues dècimes, fins al 9,6%, i per tant es queda a 2,3 punts de distància de la seva rival, a qui superava fa només tres mesos. Amb tot, aquest increment és una bona notícia per a la cadena d'Atresmedia, que havia encadenat quatre mesos a la baixa des de l'11,7% del gener, la seva millor dada en més de tres anys.

La batalla dels segons canals, una vegada més, ha sigut inexistent. La Sexta ha baixat mig punt de cop, fins al 6,5% (el pitjor resultat de l'any), però continua quarta. En canvi Cuatro, tot i créixer tres dècimes i anotar-se un 4,8% (gràcies també, en bona part, a la gala setmanal de 'Supervivientes' que s'emet per aquesta cadena), es manté al sisè lloc. Aquesta dada és la millor de l'any per al segon canal de Mediaset, però queda per sota de totes les obtingudes en els sis anys anteriors.

Per grups, Mediaset s'imposa clarament, amb un 26,3%. Atresmedia es queda amb un 23,7%.

TVE

La 1 s'ensorra fins al pitjor registre històric

L'ensopegada de La 1 aquest mes és històrica. Ha perdut un punt de cop i ha baixat fins al 5,6%, una xifra que rebaixa en sis dècimes la pitjor dada que ha obtingut mai la televisió pública estatal a Catalunya. Fins ara, el mínim històric era el 6,2% amb què s'havia quedat tant al febrer com al març d'aquest any. La 1, doncs, s'allunya del quart lloc que La Sexta li va arrabassar al gener (de la lluita pel lideratge ja fa anys que se n'ha oblidat) i només pot mantenir el cinquè lloc gràcies a la crisi que Cuatro arrossega des de principis de curs. Amb tot, l'avantatge respecte al segon canal de Mediaset és de tot just vuit dècimes.

Sumant-hi la resta de canals, Radiotelevisió Espanyola ha tancat el juny amb un 10,7%, nou dècimes menys que al maig.

8TV

La renovació de la graella no dona fruits

8TV ha fet aquest mes un nou intent per sortir de la irrellevància incorporant a la seva oferta part del catàleg de sèries de TV3, però de moment l'impacte d'aquesta aposta sobre els resultats d'audiència és nul. La cadena privada no es mou del 0,5% que arrossega des del març i que representa el pitjor registre de la seva història. Aquesta minsa aportació als resultats de la CCMA deixen en un 17,7% la quota del català. Mentrestant, a les Balears IB3 puja una dècima i marca un 3,4%. En canvi, la valenciana À Punt baixa del 2,2% de fa un mes a un 2%.

Resultats a Espanya

Telecinco es manté primera i La 1 també fa mínim històric

Telecinco encadena el seu desè mes de lideratge a l'Estat, amb un 15,5%. L'avantatge sobre Antena 3, que ara té un 11,6%, es manté intacte, en 3,9 punts, després que totes dues cadenes hagin crescut una dècima. En canvi, La 1 en perd set d'una tacada i s'enfonsa fins al 8,7%, un nou mínim històric, per sota del 8,9% que havia marcat el juliol del 2014. La Sexta també pateix un descens notable, de 4 dècimes, i es queda amb un 6,7%. Cuatro, tot i millorar el seu registre del maig en 0,7 punts, se situa en un 6% i no aconsegueix atrapar encara la seva principal competidora.

Pel que fa als informatius, es manté l'empat tècnic del mes passat entre els de Telecinco i els d'Antena 3. Els 'Telediarios' no aconsegueixen sortir de la tercera posició.

stats