Mèdia 01/09/2017

TV3 empata amb Telecinco i lidera l'agost

La informació sobre els atemptats i el bon rendiment del 'prime time' impulsen el canal públic

Albert Castellví
4 min

[Si mires aquest contingut des d'una app d'un dispositiu mòbil, clica aquí per veure'n el gràfic].

TV3 ha tancat l'agost com el canal més vist a Catalunya, i ha empatat amb Telecinco amb un 10,1%. És el primer cop aquest any que la televisió pública encapçala el rànquing mensual de cadenes, i ho ha fet, paradoxalment, en el mes en què normalment té més problemes per aconseguir bons resultats. Sense anar més lluny, l'agost del 2016 TV3 va ser tercera, amb el pitjor resultat dels seus més de 30 anys d'història: un 9,4%.

Una de les claus d'aquest bon resultat a l'agost van ser els especials informatius que TV3 va oferir per cobrir els atemptats a Barcelona i a Cambrils del dia 17. La televisió pública es va convertir en el canal de referència dels catalans per seguir la informació sobre els atacs i la investigació posterior, i, de fet, el 'Telenotícies vespre' del dia dels atemptats va ser l'emissió més vista de tot l'agost a Catalunya. Aquell dia, TV3 va obtenir una quota de pantalla del 18,8%, just el doble que Telecinco, que va ser segona.

La cobertura informativa dels atemptats ha impulsat TV3 fins al primer lloc

També ha contribuït a aquest lideratge la bona rebuda que han tingut la majoria d'apostes estiuenques de 'prime time', especialment 'Aeroport', però també formats com 'Res és impossible' , 'Joc de cartes' o 'Això no és un trio'.

Pel que fa al futbol, en canvi, la seva aportació no ha sigut especialment positiva. La Supercopa d'Espanya -especialment l'anada- va aconseguir uns registres molt notables, però també es va emetre a Telecinco, cosa que no va ajudar TV3 a distanciar-se de la seva principal rival. I, en canvi, tant la Supecopa d'Europa com especialment els dos partits de la fase prèvia de la Champions van penalitzar clarament la pública, que va obtenir uns registres extremadament baixos per a un 'prime time': un dels partits es va quedar amb un 4,3%.

En realitat, el 10,1% de TV3 a l'agost iguala el registre del juliol -en què la pública va ser segona però ja apuntava una tendència estiuenca positiva- i és, de fet, la segona pitjor dada dels últims dotze mesos, només per sobre del preocupant 9,6% de l'abril, el segon registre més baix de la història de la cadena. En qualsevol cas, TV3 ha sigut capaç de mantenir-se estable en un mes de descensos generalitzats dels canals generalistes, fet que li ha permès coliderar l'agost i encarar la nova temporada amb bones sensacions.

La cobertura dels atemptats també ha impulsat el canal 3/24, que ha tancat l'agost amb un 2,2%, la millor quota de pantalla mensual dels seus 14 anys d'història. Esport3, per la seva banda, ha pujat una dècima respecte al mínim històric del juliol, i se situa al 0,6%. En canvi, el Super3/33 ha passat de l'1,2% a l'1%, el resultat més baix des que els dos canals es van fusionar, l'octubre del 2012. En conjunt, els canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals han obtingut a l'agost un 13,9%, sis dècimes més que al juliol.

Generalistes a la baixa

Pel que fa a la resta de cadenes, Telecinco, tot i l'empat amb TV3, encadena el seu vuitè mes consecutiu de lideratge -de fet, des del juny de l'any passat només ha perdut el primer lloc en una ocasió, al desembre-. El seu 10,1%, però, suposa un descens de sis dècimes respecte al juliol i representa la pitjor dada per a la cadena des del 10% de l'agost del 2015.

També ha anat a la baixa Antena 3, que manté sense problemes el tercer lloc tot i anotar-se la pitjor dada en més de sis anys, un 9,2%, que la situa dues dècimes per sota del juliol. Això sí, ha reduït a menys d'un punt la distància respecte als colíders.

La 1, en canvi, es torna a distanciar de les primeres posicions: després d'una progressiva escalada entre el febrer i el juny, que la van portar del 6,9% al 8%, la televisió pública es va deixar una dècima al juliol, i ara n'ha perdut sis més, de manera que cau fins al 7,3%, la pitjor dada dels últims cinc mesos. Sumant-hi la resta de canals, Televisió Espanyola tanca el mes amb un 12,5%.

La lluita entre Cuatro i La Sexta continua molt ajustada, però en aquesta ocasió el segon canal d'Atresmedia ha recuperat el lideratge que el seu rival li havia arrabassat el mes passat: La Sexta ha remuntat una dècima per situar-se al 5,6%, mentre que Cuatro n'ha perdut dues i es queda amb un 5,4%. Per grups, però, s'imposa clarament Mediaset, amb un 26% pel 22,9% d'Atresmedia.

Per la seva banda, 8TV ha tancat l'agost amb un 2%, el registre més baix dels últims dos anys. El fet que l'estrena de la nova temporada s'avancés al dia 28 d'agost ha permès maquillar lleugerament els resultats a última hora.

stats